Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

5 de setembre de 2010
0 comentaris

LA VALL DE LAGUAR

Situada entre les serres del Cavall i el Penyó, pertany a la Marina Alta. Està orientat d’est a oest, essent les seues proporcions més amples en el sector oriental. Al nord s’estén la planura del Castellet; al sud es dilata el Tossal de Murla i cap a l’ocàs tenim la muntanya dels Avencs o de les Coves, on destaca gegantesc i rocós el penyal de Laguar. El recorre el riu Girona, és terreny de moltes fonts. Els costats de les serres que circumval.len la vall són de pronunciat pendent, estan cobertes d’arbres, pins principalment i mont baix. El seu nom Alahiar, d’origen àrab, etimològicament significa “el millor o el dels millors”. El cabdill musulmà Al-Azraq quan es va sublevar contra el rei Jaume I s’afincà en aquests indrets defensant-se inesperadament, igualment ho feren els moriscos davant l’amenaça d’expulsió en 1609, on sostingueren una lluita contra les tropes reials. Ostentà el senyoriu d’aquests indrets el duc de Gandia.

Dins de la Vall es troben els pobles de BENIMAURELL, CAMPELL i FLEIX, que formen el municipi de la Vall de Laguar, la distància dels quals és d’un quilòmetre d’un a l’altre.

BENIMAURELL: és un caseriu d’uns 300 habitants. En temps dels àrabs era un raval, del qual Jaume I donà diverses cases a Berenguer Pasqual, Raimond d’Òdena, Pere Àngel, Ramon de Sanaugia i a altres el 19 d’agost de 1240. En 1535, en erigir-se la rectoria de Campell, en segregar-la de Murla, se li annnexionà Benimaurell. El 29 de desembre de 1953 es constituí canònicament en parròquia. La seua església té per titulars els Sants Cosme i Damià.

CAMPELL: és un caseriu d’uns 350 habitants. En 1535 es constituí en rectoria de moriscos, assignant-li els annexos de Benimaurell i Fleix. El seu primer pàrroc s’anomenà Cosme Feliu. L’edifici del seu temple és molt antic, encara que el creuer i l’altar major es feren en 1700. En temps de Sant Joan de Ribera constava de 20 cases de cristians nous. L’església parroquial ha estat sempre davall l’advocació de Santa Anna.

FLEIX: és el tercer dels caserius que constitueixen el municipi, on està situat l’Ajuntament. També se l’ha anomenat Alfech o Alfeix, noms àrabs que etimològicament signifiquen: “al peu del mont”, “pobles de dalt”, “tossal”, la qual cosa adequa perfectament a la seua situació en trobar-se al peu del mont en la Vall de Laguar, davall un penyal, en el vèrtex nord de la serra del Penyó. Antigament fou un castell. Té actualment uns 225 habitants. En crear-se la parròquia de Campell en 1535 se li annexionà Fleix, que tenia deu cases de cristians nous. El seu actual temple fou construït entre 1730 i 1733. Avui dia continua sent filial de Campell i està dedicat als Sants Abdó i Senén (o Sants Nin i Non).


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.