Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 de juliol de 2011
0 comentaris

LA VALL DE GALLINERA

     Municipi situat en la part interior i septentrional de la Marina Alta, en els límits de la província d’Alacant amb la de València. És una vall dominada per la serra de la Gallinera, situada en la part septentrional, paral.lela a qual corre el riu Gallinera, que la tanca pel sud la serra Foradada. L’agricultura, la major part secà, és l’única base econòmica dels seus habitants. Té grans extensions de pinedes que donen la tònica al paratge d’aquestes terres. El municipi presenta un caràcter dispers a base de xicotets caserius: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. La seu del municipi es troba a Benirrama. 
     Pertanyé aquesta vall i les seues montanyes, amb el seu famós castell al cabdill musulmà Al-Azraq, que en sublevar-se contra el rei Jaume I ocasionà l’expulsió dels moriscos d’aquests indrets. Ostentà el seu senyoriu l’infant Pere d’Aragó, fill del rei Jaume II, més tard passà als ducs de Gandia. 
     
     El 1535 es va crear una parròquia per a tota la la Vall que comprenia 16 poblets. L’Arquebisbe sant Joan de Ribera veient la gran extensió de la feligresia la va suprimir i creà tres parròquies: Alpatró, Benirrama i Benissivà. 
     La parròquia d’Alpatró té per titular l’Assumpció de la Mare de Déu. Té 144 habitants. Actualment té com annexos Benissili, que té l’església dedicada a Sant Pasqual Baylón, amb 55 habitants i Llombai, fins fa uns anys amb un habitant sol. 
     Benirrama té el seu temple parroquial, el titular del qual és Sant Cristòfol Màrtir. L’actual temple es va construir sobre el solar de l’anterior, cap a 1799. Es va beneir dos anys després d’haver-se acabat. el 1816 es restaurà tota l’església. Té uns 50 habitants.
     La parròquia de Benissivà està dedicada a l’Arcàngel Sant Miquel. L’actual temple s’edificà sobre part dels ciments de l’antic el 1727, s’acabà el 1744. El 1761 es col.locà un retaule nou. Té uns 61 habitants. I com a annex Benitaia, amb 55 habitants. 
     Benialí fou erigit en parròquia el 5 de juny de 1961, dedicada a Sant Roc. Té uns 125 habitants. 
     La Carroja es va desmembrar d’Alpatró, i es creà el 15 de juny de 1972 la parròquia el titular de la qual és Sant Francesc de Borja.

     PD: Aquesta Vall em duu bastants i molt bons records perquè allí vaig estar alguns dies quan En Vicent Ribes (ACS), En Vicent Micó (de l’Olleria), etc. seguiren el projecte de vida comunitària, iniciat al meu poble, i allí també va estar alguna temporadeta curteta l’amic i jesuïta Rafael Casanova (ACS).    


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.