Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

31 de març de 2013
0 comentaris

LA VALL D’ALCALÀ (MARINA ALTA)

Municipi situat a l’interior de la Marina Alta. El seu terme és muntanyós amb diverses ramificacions de la Serra d’Aitana, com ara el Tossal de la Creu i les muntanyes de la Rodada i Saltes. La base de la seua economia és l’agricultura, que en ser d’escassa productivitat ha provocat un èxode de la població cap a nuclis industrials en recerca de mitjans de vida. Una quarta part del terme està dedicat al conreu, la resta està poblat per vegetació de pins, alzines i arbustos. Es produeixen cireres, pomes, olives i alfals. Es cullen a més melons, peres, ametlles i préssecs, però tot en xicotetes quantitats. El municipi de Vall d’Alcalá consta de dos nuclis de població: Alcalà de la Jovada, capital del municipi, amb uns 120 habitants i a alguna cosa més de dos quilòmetres de distància el lloc de Beniaia amb uns 25 habitants. La parròquia està dedicada a la Puríssima Concepció i pertany al Arxiprestat de “La Puríssima Sang “.
 
Aquest terme va estar habitat en l’Edat del bronze i en l’època ibèrica, de la qual s’ha trobat un jaciment a la partida del Xarcolar, que dóna a conèixer que hi va haver un important poblat emmurallat que va haver arribat fins al segle I de l’era cristiana. El nom etimològic d’Alcalá ve de l’àrab Alcalat, que significa castell. En aquest lloc es va revoltar el cabdill moro Al-Azraq contra el rei Jaume I el Conqueridor, arribant a comptar fins amb 60.000 homes. Entre els seus edificis històrics es troba el que va ser palau d’aquest cabdill. Allà va resistir durant molt de temps, fins que derrotat, va capitular davant l’infant Alfons, fill de Jaume el Conqueridor, a la mateixa plaça del poble. El castell i el poble d’Alcalá va pertànyer a diverses famílies, ostentant últimament el seu senyoriu el duc de Villahermosa.
 
Pel que fa a l’aspecte eclesiàstic en un principi va pertànyer, juntament amb altres llocs, a la parròquia de la Vall de Gallinera. En 1574 l’arquebisbe Sant Joan de Ribera va crear una nova parròquia en el lloc de la Jovada, amb l’advocació dels Sants de la Pedra, Abdó i Senén, i passà posteriorment a denominar-se de la Puríssima Concepció. Se li van annexionar en aquella data els llocs de Atzúvia, Roca, Queriola, Benialí i Beniaya, que és l’únic que avui dia continua habitat, i disposa d’una ermita per als serveis religiosos. Celebra festes, al seu dia, a la patrona, la Mare de Déu del Pilar, als Sants de la Pedra, Abdó i Senén i al Santíssim Crist del Mont Calvari.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.