Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 de gener de 2013
0 comentaris

La Vall d’Albaida en temps de Jaume I. El naixement d’una comarca valenciana, llibre d’Abel Soler, editat per Terra Blanca Edicions

Ja feia temps que volia fer-me aquest llibre. Però no hi havia manera: sempre sorgia un imprevist. L’altre dia, 22 de desembre, mentre celebràvem la inauguració del Sant Àngel Custodi de la façana de ma casa, l’amic Dani Alonso me’l dugué, millor dit, me’l regalà. Moltes gràcies.

I aquests dies de descans, he aprofitat per llegir algunes cosetes endarrerides, i aquest llibre n’era una. El llibre, dedicat per l’autor amb unes amables paraules,  té cinc parts:

Una comarca “construïda” pel rei Conqueridor, a mode de pròleg, al qual segueixen:

1. Una vall d’alqueries i rafals musulmans.
2. Conquesta feudal i revolta islàmica (1244-1257)
3. La consolidació del domini cristià (1258-1276)
i 4. Annex final.

El llibret, són 88 pàgines, l’he trobat curt perquè m’hi endinsava, i com més ho feia, més m’agradava. Per això el fet de trobar-lo curt. M’he quedat amb ganes de més informació, més text, etc. A veure si Abel Soler, l’autor, recull la petició i fa un gran llibre sobre la Vall Blanca, la Vall d’Albaida.

Al llarg del llibret, m’he familiaritzat un poquet més del que ja ho estic amb la meua terra, la meua cultura, els nostres orígens com a poble valencià, fundat pel rei Jaume I. I he trobat dades interessant del meu poble, Benicolet, que desconeixia. I aquest fet sempre et fa més atractiva la lectura, i més familiar tot allò que lliges.

Com que el llibre és impossible de resumir en uns mots, us encoratge a llegir-lo si encara no ho heu fet. Us ajudarà a estimar un poquet més la nostra comarca, i per extensió el nostre País Valencià, l’Antic Regne de València.

A més, el llibre també, sé que açò a les llutxentines i llutxentins no els agradarà massa o gens, m’ha ajudat a entendre i conéixer de veritat com va anar allò del Miracle dels Corporals de Llutxent-Daroca. I us deixe amb uns breus mots del llibre: “Benicolet i la part del terme de Llutxent (alqueries de Xetà, Mesquita i Vilella d’Avall) depenien del castell de Vilella d’Amunt (ara dit castell d’Almiserà).” 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.