Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de febrer de 2021
0 comentaris

La síndrome de les xarxes socials

La lupa veig-veig: veig que les xarxes socials han crescut de manera considerable i més en aquesta època de pandèmia en què han tingut un lloc excepcional i positiu. Estan ací per a quedar-s’hi com alguna cosa que ja forma part de la nostra vida quotidiana i els millors avantatges que ofereixen per a construir una societat del futur estan encara per arribar. Tanmateix, cal estar atents doncs, també, tenen un immens poder per a destruir. Tot dependrà de l’ús i dels fins cap als quals s’adrecen les opotunitats que ens brinden per tal de fer-les servir en benefici d’un món més humanitzat. Com totes les coses aniran evolucionant al compàs dels temps, però ja no es poden ignorar i és millor que aprenguem a conviure amb elles de manera adequada per a traure’n el màxim partit per a fer una societat millor.

Objectiu i símptomes: Un dels objectius de les xarxes socials és el d’exterioritzar o estendre opinions i, d’alguna manera, crear i dominar els corrents del pensament. També serveixen per a mostrar les bondats que hi ha en altres grups i les maldats i tancaments que hi ha en altres. Els símptomes es poden detectar en els dos extrems: un és el de les persones que a tothora estan escodrinyant les xarxes per a saber fins a on arriba l’influx de les seues idees; i l’altre pot ser el de les persones que, en no estar connectades a les xarxes, s’aïllen de tal manera que s’anul.len les seues idees i fins la seua pròpia existència.

El problema: pense que pot estar en l’excesiu poder que tenen les xarxes sobre les persones que no disposen de capacitat crítica per a saber discernir els principis i les fundamentacions de fons. Pense que es necessiten molts anys i estratègies per tal que les xarxes socials s’orienten de tal manera que no siguen armes de guerra ni de segregació: per una part han d’afavorir el creixement de la responsabilitat cultural dels individuus; i, per l’altra, han d’estar al servei de l’ètica i de la moral dels drets humans.

Alarma. Dialogant per a cercar remeis. L’alarma pot estar en la dictadura que imposa un context ideològic tancat imposant rumors plens de mentides camuflades a base de repeticions.
Els remeis poden estar a fomentar un esperit entusiasta i constructiu en què les xarxes difonguen amb creativitat espais educatius que siguen referencials de cultura i pensament per a educar en el compromís cívic, la maduresa intel.lectual i el sentit crític per tal que les decisions dels imperis socials fomenten l’aclariment diferenciat entre allò vertader i allò fals.

Conclusio-solució: de la síndrome dictatorial de les xarxes socials: cal obrir camps de pluralitat sana en les xarxes socials. Estimular la reflexió crítica davant el món i erigir-se en un espai de diàleg rigorós front al tremendisme, la demagògia professional. Cal obrir camins per tal d’adquirir una concepció més ampla i crítica de l’educació en l’espai escolar i en els docents, incloent les xarxes socials com a ferramentes per a construir el món que és convenient per a tots. Els cristians escoltem la recomanació de Jesús de ser astuts i senzills al mateix temps.
Reflexiona i parla amb el teu grup per a detectar si aquest assumpte és de rang virtual o si pertany a la realitat. Quines altres solucions trobes des del plantejament cristià de la vida? En els grups trobaràs moltes oportunits per tal d’aconseguir-ho.

DE CORRECCIONS
13.12.2006 | 7.50
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.