Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

2 de desembre de 2011
2 comentaris

“La Sida”, per Jordi Bort

“L’expansió del virus de la Sida no va començar el 1981, quan EEUU va anunciar de forma oficial la identificació de la nova malaltia. Ni tampoc el 1959, l’any en què va morir, a l’anomenat Congo Belga, la primera víctima coneguda. La malaltia aparegué a finals del segle XIX o primers del XX.

Les hipòtesis més acceptades actualment, és que el virus del VIH (virus de la immunodeficiència humana)  va passar dels ximpanzé als humans degut a la caça i al fet de menjar animals infectats, encara que no se saben les causes per les quals el virus es va propagar en el nou hoste.

El metge Luc Montagnier va rebre el premi Nobel de medicina 2008 per les seues investigacions sobre la sida i que van culminar en el descobriment  del virus de la immunodeficiència humana (VIH) causant d’esta malaltia. Actualment, Montagnier és director de la Fundació Mundial per a la Investigació i la Prevenció de la Sida de la Unesco. L’any 2000 se li va concedir el premi Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica.    

La sida només es transmet a través dels fluids seminals i de la sang. Però esta malaltia té encara hui en dia, una connotació plena de prejudicis, semblant a la que tenia la lepra segles passats. De fet, molts malalts de sida es troben discriminats en el treball i en la societat i han d’aguantar mirades de desaprovació. Els infectats pel VIH, no només han de lluitar contra una malaltia que, de moment encara no es pot curar (tot i que ha passat a ser una malaltia crònica), sinó que a més s’enfronten al desconeixement general, als tabús i a la por que genera aquesta infecció.

Fruit dels prejudicis davant esta malaltia, és el 20% de la població que considera que els infectats amb VIH han d’estar separats de la resta de la població. Hi ha altres alarmes injustificades: un 34% de la societat pensa que es pot contraure la malaltia amb una picada de mosquit, cosa realment falsa. O un 17% creu que pot infectar-se si comparteix el lavabo amb un malalt de sida, cosa també errònia! Encara, un 19% considera que les persones amb VIH són culpables de patir la seua malaltia. El 44.5% de la població se sentiria incòmoda si un treballador de la botiga on acostuma a comprar tinguera la sida i un 31% demanaria que canviaren de lloc la persona infectada o bé es canviaria ell mateix si poguera.

Des del descobriment de la malaltia, han mort milions de persones, especialment a l’Àfrica. En l’actualitat la lluita contra la sida se centra en l’obtenció de vacunes i en el descobriment de nous medicaments que ajuden a eradicar la infecció de l’organisme. De fet, la irrupció de nous fàrmacs, fa créixer l’esperança de la curació de la sida en un futur. Ara, els medicaments han cronificat la malaltia i d’esta manera, ja no és mortal com ho era al principi. També és important l’ús de mesures profilàctiques i d’higiene, tal com el preservatiu. Cal dir que no hi ha grups de risc pel que fa a la sida, sinó comportaments de risc.

Actualment ens trobem el nivell més baix de l’epidèmia, pel que fa als 15 últims anys. Però no podem baixar la guàrdia!! Si la crisi no ho impedeix, la lluita contra el VIH podria tindre resultats extraordinaris en els pròxims anys, segons afirmen els experts de l’últim informe d’Onusida. A partir d’ara caldrà que els països més rics continuen aportant diners per lluitar contra la sida en els països més pobres. Així, si els països més rics treballen a favor de vèncer la sida, es podrien evitar (fins el 2020) 7,4 milions de morts i 12,2 milions de noves infeccions.

Segons Onusida, la situació en fa vore el futur amb optimisme, ja que per una banda, les infeccions  per VIH s’han reduït un 21% des de 1997 i per altra part, el número de morts per causes relacionades amb la sida  ha baixat un altre 21% des del 2005.

L’epidèmia es troba ara en el nivell més baix des de que va arribar al seu punt més alt, a principis dels anys 90. De tota manera, les xifres són aterridores: a finals de 2001, hi havien:

 

34 milions de persones  que viuen amb el VIH

2,7 milions de noves infeccions en un any

1,8 milions de persones van morir per causes relacionades amb la sida

 

Per als científics que treballen en l’àmbit de la sida, guanyar la partida al VIH no és una utopia, encara que cal esforç i temps. Els actuals tractaments amb retrovirals, han aconseguit que la malaltia siga crònica, encara que l’objectiu final és eliminar el virus de l’organisme. En definitiva: curar la infecció en lloc de tractar-la, que és l’únic (i ja és molt!) que es pot fer ara per ara!       

La mort per sida d’alguns famosos de Hollywood, que van perdre la seua lluita contra la malaltia, com l’actor Rock Huudson o el cantant Freddie Mercury, han conscienciat més la nostra societat, en la lluita contra esta epidèmia. Per això, són molts els organismes i entitats que lluiten amb força contra la sida, una malaltia que castiga amb contundència els països en vies de desenrotllament. 

Per això, cada any, l’1 de desembre commemorem el Dia Internacional de la lluita contra la Sida, per conscienciar el nostre món davant esta malaltia que, en ple segle XXI, encara  provoca milions de morts.” (elperiodic.com)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. El que no diuen si una vegada descoberta a partir dels anys 60, algú és va preocupar per a propagar encara més la malaltia introduint-la en el món de la prostitució i drogadicció junt els homosexuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.