Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

8 de novembre de 2011
0 comentaris

LA POBLA DE SANT MIQUEL

     Municipi situat en la comarca del Racó d’Ademús, l’extrem oriental del qual ocupa. El relleu és muntanyós. Ocupat per una sèrie de ramificacions de la serra de Javalambre, pertanyent al Sistema Ibèric, amb altituds superiors als 1.000 m. Destaquen els monts de Calderón, Collado del Tejuelo, Alto de Barracas i Cerro Carrascal. Una de les nombroses fonts, la de la Cuadraleja, dóna origen al barranc de la Pobla. Els monts, que ocupen el 90% del total del sòl, estan poblats per pinedes, ginebres i alzines. El terremy conreable és poc més del 10%, en què es conreen cereals, vinyes i guaret. L’absència de la indústria, el rigor climàtic, la improductivitat del terreny i les males comunicacions ha motivat la quasi totalitat de l’emigració dels seus habitants. Durant el segle XVIII el rei Carles III, amb la finalitat de fomentar l’estabilitat de la població concedí diversos privilegis, que motivà que s’incrementera la població, ja que Antoni Josep Cavanilles comptabilitzà en el segle XVIII prop de 500 h que vivien del conreu dels cereals, de la ramaderia i de l’apicultura, des d’alesgores ha anat progressivament despoblant-se. La vila es troba edificada en el fons d’una vall, a l’abric dels vents freds. Actualment té uns 60 h. La parròquia està dedicada a l’Arcàngel Sant Miquel i pertany a l’Arxiprestat de Sant Antoni Abat.
     El terme estigué habitat en l’Edat del Bronze, es conserven ruïnes de l’època ibèrica, i s’hi han trobat fragments de braçalets, anells de bronze, un tros de llança, etc. en la Lloma de Vallluenga. La denominació de “pobla” indica que fou una fundació posterior al Regne de València. Pertanyé en un principi al senyoriu de l’Encomana de Montesa. Després passà a Miquel Rico, que la va vendre per una gran quantitat de diner.
     El Bisbe de Sogorb, Gaspar Jofré de Borja, en la Visita Pastoral de 1534 la constituí canònicament en parròquia. El temple parroquial s’edificà en la segona meitat del segle XVIII. El 31 de maig de 1960 per la Bula de l’avui Beat Joan XXIII Illas in Ecclesia es desmembraren de la diòecsi de Sogorb i passaren a la de València els Arxiprestats de Xelva, Alpont i Ademús. La parròquia de la Pobla de Sant Miquel en pertànyer a aquest darrer Arxiprestat passà a formar part de la diòcesi de València. Celebra les festes patronals a l’Arcàngel Sant Miquel en setembre.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.