Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

27 de novembre de 2012
0 comentaris

“La paraula és l’home”, text del P. Josep Miquel Bausset (LEVANTE-EMV)

Aquest era el títol d´un article de Joan Fuster, de 1984, on feia una reflexió a partir d´aquesta dita que mon pare li havia contat: «De palabra dada y de barranco hondo, si no me está a cuenta me´n torno». I Fuster escrivia: «Sempre s´ha dit que la paraula és l´home. O siga: un home de paraula ha estat tradicionalment, algú que manté els seus compromisos pactats de viva veu. El fet pertany a la mitologia jurídica del món rural. Ara: el món és dels espavilats i els tractes, sovint s´evaporen. Basta llegir el diari per comprovar que el nostre mite rural de la ´paraula és l´home´, avui més que mai és una fal·làcia. Ni que siga davant el notari. Si no me está a cuenta, me´n torno».
He recordat aquest text de Fuster, per un vídeo que m´han enviat i que reprodueix les «promeses» electorals del PP. 
Per justificar les mesures agressives dels governs de Rajoy i de Fabra, el 30 d´agost, en declaracions a Levante-EMV, J. J. Zaplana (mà dreta del conseller Ciscar) deia: «Cuando los ciudadanos votaron al PP, sabían que se tomarían medidas duras». 
Però quines eren les promeses electorals de fa una any? «No se pueden subir los impuestos en época de crisis». Ho deien Rajoy, Arenas i Soraya Saenz. «Hay que bajar el IRPF». Mª Dolores de Cospedal. «No hay que abaratar el despido en ningún caso». Rajoy i Esteban González Pons. «El PP se compromete a que en ningún caso, sanidad y pensiones se vean afectadas por la crisis». Ruiz Gallardón. I el passat 17 d´agost, Levante-EMV informava que dependents i cuidadors perdran 51 milions d´euros pels retalls del Govern i que el curs comença amb 1200 docents menys! O el copagament dels medicaments! També el 51% dels becaris de la Universitat de València, perdran la beca amb el decret Wert!!
«No hay que subir la luz». Rajoy. «No habrá amnistía fiscal». Saenz de Santamaría. «El que la prima de riesgo esté tan alta tiene responsables políticos». Esteban G. Pons. «Tenemos la mejor sanidad del mundo». Conseller Luis Rosado. I la Federació en Defensa de la Sanitat Pública, diu que és la pitjor de l´Estat! «No inyectaremos ni un euro a los bancos». Esteban González i Rajoy.
A més, tots els candidats del PP proclamaven que reduirien l´atur. I al nostre País s´ha passat de 517.510 aturats l´agost de 2011, a 702.009 un any després! I del 24,7% el tercer trimestre del 2.011 al 28,1 en el mateix trimestre de 2012.
O la promesa del Sr. Font de Mora, (antic Conseller d´Educació) d´acabar amb els barracons a les escoles en dos anys! Això ho deia el 2004 i el passat 26 d´agost, Levante-EMV informava que el curs començarà amb 800 barracons!! O el fet que cada valencià rep 98 euros de menys d´inversió, que la mitjana dels espanyols.
La paraula és l´home?
L´Evangeli ens exhorta, una i una altra vegada, a la veritat: «Que el vostre llenguatge siga: sí quan és sí; no, quan és no; el que es diu de més ve del Maligne». (Mt 5:27) I també: «Sabeu que es va dir als antics: No jures en fals, sinó compleix els teus juraments» (Mt 5:23)
Per la seua banda, Sant Pau exhorta així les primeres comunitats cristianes: «abandoneu la mentida, digueu cadascú la veritat» (Ef 4:25) «No vos mentiu els uns als altres» (Col 3:9). El llibre dels Proverbis diu: «El Senyor detesta els llavis falsos» (12:22) i l´Eclesiàstic: «És una taca greu en l´home la mentida” (20:24) i també: “No vulgues mentir de cap manera, que no en pot eixir res de bo». (7:13)
La credibilitat dels polítics, de tots els polítics, ha de fonamentar-se en la veritat, no en les mentides! Per això, em pregunte si al segle XXI la paraula és l´home, o «si no me está a cuenta me´n torno?»


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.