Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 d'agost de 2019
0 comentaris

La Mare de Déu dels Desemparats (segon diumenge de maig)

Celebrem la festivitat de la Santíssima Mare de Déu, Mare de Déu dels Desemparats. Amb el mes de maig la primavera es vesteix de festa i tots rivalitzen en honorar la nostra patrona, la Mare de Déu
Maria, Mare de Déu dels Desemparats. El segon diumenge de maig per a tots els valencians és el dia de la Mare i tot és per a ella.

L’origen d’aquesta devoció es remunta al segle XV, quan el pare Joan Gilabert Jofré, religiós mercedari, va posar els fonaments per a la fundació de l’Hospital per dements que va sorgir sota el patrocini de La Nostra Senyora dels Innocents i Desemparats.

El pare Joan Gialbert Jofré va néixer a València el 1350. Va cursar estudis de Dret a Lleida on va fer amistat amb sant Vicent Ferrer que en aquells anys estudiava teologia en aquella població. El 1370 Joan Gialbert pren l’hàbit mercedari al convent de Nostra Senyora de la Mercè de València. Un any després va fer la professió religiosa.

Cursats els estudis de teologia i ja sacerdot, va començar a predicar pels pobles propers al monestir del Puig. En 1408 se’l va nomenar superior del convent de València. Diumenge, dia 24 de febrer de 1409,
primer diumenge de Quaresma havia de predicar a la Església Catedral. Als pocs passos de la seua eixida del convent es va trobar amb un grup de xicots que apedregaven un pobre boig, i el va defensar, i el va portar a on el pogueren atendre.

Ja en l’Església Catedral des del púlpit va indicar que a la ciutat de València calia un hospital o casa on
foren acollits els dements. Feta realitat aquesta obra de caritat, l’Hospital es va col·locar sota la protecció de La nostra Senyora dels Innocent i Desemparats, que va donar origen a l’actual advocació
de la Mare de Déu dels Desemparats.

El pare Joan Gilabert Jofré va morir santament en el monestir del Puig el 18 de maig de 1417. El 17 de gener de 1996 es va procedir a l’obertura del procés diocesà sobre la santedat i culte immemorial de fra Joan Gilabert Jofré, que clausurat el 24 de febrer de 2007, es va lliurar a la Congregació de les causes dels Sants al Vaticà.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.