Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de juliol de 2014
0 comentaris

La llibertat humana empresonada (i II)

Quan s’introduïren els mètodes d’organització del treball, en cadena per exemple, el que es pretenia era controlar millor tot el que feia el treballador en cada moment.

L’organització i utilització de maquinària i tecnologia en el treball està vinculada a la major productivitat possible i així s’abarateix el treball i era més difícil sobreviure, i seguidament el treballador perdia el control del seu propi treball.

Anteriorment en el món rural i artesà el treballador coneixia la concepció i execucció del treball. Ell decidia com treballava, com fabricava la cosa i açò ho feia ell amb la seua família.

El capitalisme canvia el sistema: ell decideix què és el que cal fer i com fer-ho i un altre ho realitza. Fou la substitució de la força dels treballadors per l’energia, la substitució de l’habilitat dels treballadors per les màquines, de substitució dels coneixements pels automatismes i finalment substitució de coneixements especialitzats per paquets informàtics.

El capitalisme destruí totes les formes de treball del món rural i artesanal, i li va fer perdre la seua pròpia identitat, la seua personalitat i la llibertat per tal d’organitzar la seua pròpia vida. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.