Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de febrer de 2014
0 comentaris

La injusta apujada del rebut de la llum (1)

Segons les dades que proporciona Eurostat, el cost del kilovatt/hora que paguem les famílies és el tercer més car de la UE i un 27,6% més elevat que la mitjana dels 28 països que la formen. En els deu darrers anys ha apujat quelcom més del 70% i per a aquest any 2014, segons el president del govern apujarà el 2,3% en el primer trimestre.

El pretext per a l’apujada del rebut de la llum és l’anomenat dèficit tarifari, la famosa diferència entre cost real i el calculat, que ha generat un deute que supera actualment els 26.000 milions d’euros. Dèficit, que segons diversos informes, s’ha produít perquè s’ha invertit -en infaestructures-, de manera desproporcionada a les necessitats de la població. En el període 2005-2012 la potència instal.lada s’ha incrementat un 37,8%, mentre que la demanda d’electricitat únicament cresqué un 2,4%. Però al mateix temps, ha de fer-se constar que les empreses elèctriques tenen unes ràtios de rendibilitat bastant superiors a les dels seus homòlegs europeus. Resulta sorprenent que amb la crisi econòmica que estem suportant, totes les grans empreses elèctriques espanyoles seguisquen tenint més beneficis que les grans empreses europees.

L’única explicació que ens podem donar, és que ací l’energia elèctrica està en mans d’un xicotet grup d’empreses (ENDESA, UNIÓN FENOSA-GAS NATURAL, IBERDROLA, H. CANTÁBRICO, …) multinacionals que dominen tot el sector de l’electricitat: la produeixen, la venen i la distribueixen a llars i empreses. Són empreses amb un poder polític que els permet dictar les lleis i les condicions que regulen el sector i les condicions en què actuen (Tenen en nòmina multitud d’ex polítics, ex ministres i antics presidents de govern) 

Tendència que es féu present amb l’aprovació de l’anomenada “moratòria renovable a través del Reial Decret Llei 1/2012 de 27 de gener pel qual es procedeix a la supressió dels incentius económics per a les noves instal.lacions de fonts d’energia renovables.  Significa posar fre a la indústria fotovoltàica, eòlica de xicoteta i mitjana potència i d’altres texcnoligies renovables aplicades a l’autoconsum que alguns particulars decidiren començar a produir energia. Avui són més de 55.000 famílies i municipis els que practiquen l’autoconsum a través de les energies renovables.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.