Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de març de 2015
0 comentaris

La Creu Roja detecta nens que en algun moment no tenen menjar Alguns pares admeten en un estudi que els fills han anat a dormir amb gana El 92% de famílies ateses per l’ONG no tenen una alimentació equilibrada 18/03/15 02:00 – BARCELONA – SÒNIA PAU (EL PUNT-AVUI)

Un primer pas és quan els adults limiten la qualitat i la quantitat dels alimentes. Però, si amb això no n’hi ha prou, la limitació afecta també la qualitat i la quantitat dels aliments dels infants, fins al punt que alguns se’n van a dormir amb gana. 165 famílies (un 16,5% de les 1.001 enquestades per la Creu Roja per elaborar l’estudi L’accés de la infància a l’alimentació saludable) reconeixen que en els últims tres mesos algun dels seus fills tenia gana i no va poder menjar per falta de diners.

El resultat del vuitè estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya , que radiografia la relació entre menors i alimentació saludable, és un retrat demolidor: un 92% de les famílies enquestades –totes són beneficiàries dels programes contra la pobresa de l’entitat humanitària– pateixen algun tipus d’inseguretat alimentària, és a dir, tenen dificultats d’accés a una alimentació suficient i equilibrada. I no només això, sinó que en un 60% dels casos la qualitat de la dieta no és òptima.

Si es mira la qüestió econòmica, l’informe explica que un 32% de les famílies formades per quatre membres destinen menys de 200 euros mensuals a l’alimentació, lluny del mínim de 520 euros al mes que l’Agència Catalana de Salut Pública recomana per a aquest tipus de nucli familiar. La realitat és que més de la meitat de les famílies enquestades tenen uns ingressos d’entre 300 i 500 euros al mes, mentre que un 12% no tenen cap ingrés. A més, si una cosa tenen clara aquests caps de família és que la prioritat és pagar l’habitatge, per tenir com a mínim un sostre per viure.

“El resultat de l’estudi és estremidor”, va reconèixer ahir en l’acte de presentació el president de la Creu Roja, Josep Marquès. L’anàlisi en profunditat permet observar que primer són els adults els que mengen menys, ho fan poc variat o fins i tot se salten un àpat, però en situacions molt precàries les restriccions acaben arribant als infants, com en el cas del 9,2% de famílies que reconeixen que algun menor s’ha passat tot un dia sense menjar, o el 16,5% que admeten que algun menor se n’ha anat a dormir amb gana. “La cronificació de la pobresa està fent estralls”, resumia el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist.

Vist el panorama, calen solucions. Marquès va destacar “l’esforç” que ha fet el govern aquest curs en les beques menjador, tot i que va lamentar que un 21% d’aquests infants en situacions vulnerables no tenen beca i que en un 58% dels casos el cost del menjador no està cobert al 100%. On encara hi ha un buit important, va insistir Marquès, és en els alumnes de secundària sense recursos que no tenen accés a menjador perquè fan jornada compactada. A més de les beques, la Creu Roja reitera la necessitat d’una renda garantida de ciutadania que permeti que a totes les llars hi hagi les necessitats bàsiques cobertes. “Si no es pot desplegar de manera universal es pot fer esglaonadament i començar per les famílies amb infants a càrrec”, va indicar Marquès.

Mentrestant, són les entitats les que hi posen pedaços. El 2014 la Creu Roja va distribuir 232.892 ajuts alimentaris, dels quals més de 64.500 van ser per a infants. L’entitat aposta per sistemes que no estigmatitzen les famílies, com ara les targetes de prepagament.

LES FRASES

Cal una renda garantida de ciutadania. Si no pot ser universal, s’ha de fer de manera esglaonada
Josep Marquès
PRESIDENT DE LA CREU ROJA A CATALUNYA
La cronificació de la pobresa fa estralls. Un 92% de llars ateses per la Creu Roja no fan una bona alimentació
Enric Morist
COORDINADOR DE LA CREU ROJA A CATALUNYA

La primera prioritat és mantenir un sostre per viure

L’estudi L’accés de la infància a l’alimentació saludable corrobora que quan una família té problemes econòmics la prioritat és pagar el lloguer o la hipoteca per mantenir un sostre per viure, seguit de l’alimentació, els rebuts de la llum, l’aigua i el gas, i, al final, hi ha les despeses relacionades amb l’escola. Fins al punt que un 40% han esborrat els infants de les activitats extraescolars. Una de les explicacions d’aquest ordre de prioritats és que la majoria d’entitats socials ofereixen ajudes alimentàries. Gairebé la meitat de les 1.001 famílies enquestades per fer l’estudi de la Creu Roja reconeixen que poden menjar gràcies a donacions d’entitats o fins i tot de familiars i amics. Entitats que ja fan una autoavaluació d’aquests sistemes d’ajuda i hi reconeixen alguns punts febles, com ara la poca presència de producte fresc en el repartiment d’aliments.

Darrera actualització ( Dimecres, 18 de març del 2015 02:00 )


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.