Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

22 de juny de 2014
0 comentaris

La Creu de Segart

Abandonant Sagunt i ascendint per l’Autovia Mudejar i la CV 329, des de la sortida d’Estivella, el caminant s’endinsa a la serra Calderona. Allà al vessant que baixa cap al riu Palància, sota l’atenta mirada dels turons del Garbí, la Mola i el Prat, embriagat per l’aroma del romaní, recorre els carrers de la petita població de Segart. Localitat unida al servent de Déu, Josep Bau Burguet, que va viure els primers anys de sacerdoci en aquesta parròquia (1892-1902), on Déu campeja al seu aire i l’ànima s’omple de la seva Presència. D’ella va escriure Josep Sanchis Sivera: “són patrons la Immaculada, Ecce-Homo i la Santíssima Creu, que té una ermita dedicada, en l’honor de la qual se celebren les festes “.

És al final del calvari i el zigzaguejant camí de terra que arrenca des del carrer dedicat al Dr Bau on es troba el petit edifici del s. XVIII, de planta octogonal, assentada sobre el basament de maçoneria i coronada per una cupuleta de teules rematada per una bola de pedra i una creueta de ferro.

L’interior pot contemplar-se mirant a través de dues finestres situades a la porta, inscrita aquesta en l’arc de mig punt amb faixó de ferros. És circular i gairebé sense decoració, presidit per un retaule amb la seva fornícula. Luis B. Lluch Garín va relatar el 1963 la conversa amb el rector Enrique Gil Guillem: “baixen la creu a la parròquia i celebren missa de comunió i després la solemne amb sermó. A la tarda la processó, que recorre el poble, la pujada a l’ermita i la benedicció des de dalt “.

Lectura: Colossencs 3, 1-3

3:1 Per tant, si s’han incrementat juntament amb Crist, busqueu les coses que estan per sobre, on hi ha el Crist assegut a la dreta de Déu.
3:2 Penseu en la possibilitat de les coses que estan per sobre de, no les coses que estan sobre la terra.
3:3 Vosaltres vau morir, i perquè la seva vida està amagada amb Crist en Déu.

 

Oració: Pare. Contemplo el bosc i fixo la mirada a l’ermita. Llig el teu fill Pau: “ressuscitat, busqueu, penseu, vida amagada
amb Crist “. Recordo Josep Bau, passejant per aquest lloc,
meditant la passió del vostre Fill, amagat al món per viure en Tu.
Amb el meu cor penetro a l’ermita. És temps d’apartar fins
de mi mateix per sentir la teva mirada, la calidesa del cor traspassat,
obert.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.