Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat) El proper divendres 29 de novembre la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, lliurarà el primer Premi Abat Marcet de llibre religiós al bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull.
El premi ha estat instituït per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat per reconèixer anualment un llibre publicat en català de temàtica religiosa. En la primera edició el premi ha estat atorgat al llibre “Brots de vida” del bisbe Sebastià Taltavull publicat per l’Editorial Claret. L’acte de lliurament, obert al públic, se celebrarà el divendres 29 de novembre a les 18 h a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6. Barcelona). El filòleg i assagista Ramon Pla i Arxè, com a membre del jurat, glossarà l’obra premiada i la motivació d’un premi sobre llibre religiós.
El Premi Abat Marcet s’ha creat per identificar i difondre cada any un llibre de temàtica religiosa publicat en català. Amb aquesta iniciativa, la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat vol enfortir la presència del fet religiós en la cultura catalana i impulsar la presència de la llengua catalana en l’edició del llibre religiós.
Amb el nom d’Abat Marcet s’honora també la important obra cultural i religiosa d’Antoni Maria Marcet, abat de Montserrat entre 1913 i 1941. Durant aquests anys va promoure l’ús del català com a llengua litúrgica i de cultura. Va impulsar el primer Congrés Litúrgic de Montserrat, de 1915, que va apropar Catalunya als corrents teològics europeus més renovadors. En la seva època es va realitzar bona part de la reconstrucció del santuari dirigida per Puig i Cadafalch que li van donar-li l’aspecte actual i la restauració de la important biblioteca del monestir.
El jurat aquest any ha estat format pel monjo de Montserrat Josep Miquel Bausset, la periodista Míriam Díez, el llibreter Pere Fàbregues, l’assagista Ramon Pla i Arxé i Marcel·lí Pon, secretari de la Lliga que ha exercit també com a secretari del jurat. En el veredicte va destacar, a més de la qualitat literària del l’obra, el fet que fos una obra originalment escrita en català i que permet l’accés a un públic molt ampli per la seva temàtica i contingut.
També va fer un reconeixement a l’Editorial Claret, editora del llibre, i l’aportació a la llengua que es fa des dels diversos territoris de parla catalana.
Un llibre per als qui no es rendeixen
Sebastià Taltavull, que va ser bisbe auxiliar de Barcelona entre el 2009 i el 2017, recull en aquest llibre un seguit d’articles que parteixen de fets quotidians que veu, escolta o llegeix. El jurat ha valorat especialment com hi projecta una mirada positiva i esperançada arrelada en la fe i amb un relat pròxim, estimulant i constructiu. L’autor relata situacions al carrer, en trajectes d’autobús, o bé en trobades amb persones d’Església en la seva etapa a Barcelona.
Brots de vida ha estat definit com un llibre per als qui no es rendeixen. Amb 87 comentaris, recull de vivències i reflexions que mostren com des de l’Evangeli es pot fer una lectura encoratjadora i prendre compromisos “quan el món que se’ns mostra al telenotícies i a les xarxes socials és més un escenari de decepcions que no pas una alenada de coratge”.
Com explica el mateix bisbe Taltavull, el llibre és una relectura dels fets de cada dia que són “una prova evident que hi ha molt de bo i de positiu”. Mostra “el contrast d’uns sectors socials que no es rendeixen” i que creuen que “hi ha una vida que pot rebrotar i recuperar la confiança”. Per això, quan “no veiem aquests brots, ens fa falta una certesa interior, i és la convicció que Déu pot actuar en qualsevol circumstància, també enmig d’aparents fracassos”.
El llibre va ser presentat l’any passat amb un acte al Claustre de la Basílica de la Sagrada Família, amb una conversa amb el periodista Xavier Solà, director de ‘La nit dels ignorants’ de Catalunya Ràdio.
El bisbe Sebastià Taltavull
Sebastià Taltavull (Ciutadella, 1948) va ingressar al seminari diocesà de Menorca amb 11 anys. Va ser ordenat sacerdot el 1972 després dels estudis a la Facultat de Teologia de Catalunya. Com a capellà ha estat sempre dedicat a l’acompanyament espiritual i als joves. Va exercir diverses responsabilitats diocesanes com rector del Seminari Diocesà, vicari general i degà de la Catedral de Menorca. També ha estat un dels principals impulsors del treball conjunt amb les diòcesis catalanes a través del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears i de moviments de joves i de famílies. Va ser director de la Comissió Episcopal de Pastoral de la Conferència Episcopal Espanyola.
El 2009 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona i des de l’any 2017 és bisbe de Mallorca. En la seva etapa episcopal ha mantingut la proximitat amb la gent i ha estat convidat per centenars de grups i comunitats per impartir recessos i conferències. El seu discurs i els seus textos sempre s’emmirallen amb la renovació i la conversió que proposa el papa Francesc.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!