Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de desembre de 2013
0 comentaris

La compassió samaritana (i 2)

Ser subjecte ètic -que és el mateix que ser persona autènticament humana- és ser compassiu. Es tracta de deixar-se trastocar per la compassió sentida en les entranyes, es tracta de sentir i obrar com el samarità de la paràbola. Se li diu -col.loquialment, però equivocada- el “bon” samarità, però el text bíblic no el qualifica així. El text no destaca el comportament del samarità perquè siga “bo”, sinó perquè obrà “mogut per compassió”, per una compassió restituent.

Les categories de bondat o maldat poden ser equívoques, perquè estan subjectes a la percepció de cadascú al voltant del que és considerat bo o dolent. La categoria de compassió, a més de ser personal -l’experimente jo en concret, cadascúl- és a més objectiva, doncs desencadena uns comportaments que humanitzen tant al desposseït com a qui se’n fa proïsme seu.

Clar que, per als creients, hi ha quelcom més en la paràbola del Samarità. La qüestió inicial que es fa a Jesús pregunta per l’accés a la vida eterna i Jesús respon per tal de realitzar adequadament la vida terrenal. És a dir, Jesús identifica el comportament campassiu del samarità com el mode d’estar en la plenitud de la vida. Jesús ha trencat la separació d’àmbits. Aquell dualisme entre “més enllà” i més ençà” -entre sagrat i profà, entre religió i vida- del que encara som presa, queda superat en la proposta samaritana de Jesús.
 
No es tracta de relativitzar la nostra religió (pensant que Déu no serveix per a res) ni de presumir-ne (creient que és la més important, doncs el més important és cada persona) sinó de viure la nostra espiritualitat cristiana com la que proposa el mateix Jesús. Aqueix és el mode encertament humà d’ésser persona sempre: durant la vida i, per això, també després de la mort. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.