Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de maig de 2011
2 comentaris

Isabel la Catòlica i Joana la Beltraneja

     El diumenge 1 de maig vaig trobar un xicotet text a El País de José María Ridao sobre aquestes dues dones dones del segle XV. Ací trobareu el text. Després de llegir-lo (i deixant a banda la referència a Barack Obama) em vaig quedar pensatiu… no recorde que, al batxillerat que vaig cursar fa anys, se’m parlara d’aquest fet. Us en faré cinc cèntims. I vosaltres ja decidiu què.
     Joana (anomenada la Beltraneja) fou filla d’Enric IV. El partidaris d’Isabel la Catòlica volien que aquesta ocupara el tron quan va morir el seu germà. Per tal d’aconseguir-ho van difondre que Joana era filla de Beltrán de la Cueva, ja que (digueren) Enric IV era impotent, ja sabeu allò de la repetició de les mentides…
     Avui dia, com diu el text, no podrem saber què hauria passat si la reina haguera estat Joana la Beltraneja. Però sí podem “quasi” afirmar que hauria evitat la guerra civil, i no sabem si la presència de la Inquisició i l’expulsió dels jueus haguera tingut lloc. I per si no en tinguérem prou, hem de recordar que Castella es féu amb el regne musulmà de Granada i es va “construir” l’anomenat imperi “español” (amb Isabel la Catòlica). 
     El que cal dir i recordar és que Isabel la Catòlica fou una usurpadora del tron que li corresponia a Joana la Beltraneja. I és que la Història cal explicar-la com va tenir lloc. Ni més ni menys. Bona vesprada. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Els futuribles (què haguera passat si no haguera passat allò que va passar) són molt divertits però de poca utilitat: què haguera passat si la guerra de successió l’haguera guanyat l’arxiduc i no el borbó? I si en morir Ferran VII haguera pujat al tro el seu germà Carles Maria Isidre i no Isabel II?… Estic pensant que les “Isabels” són prou usurpadores…
    🙂
    Salut, Àngel!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.