Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 de març de 2010
0 comentaris

III CONGRÉS D’ESTUDIS DE LA VALL D’ALBAIDA (I)

Com sabeu si heu seguit l’actualitat, aquest cap de setmana ha tingut lloc a l’Olleria el III Congrés de’Estudis de la Vall d’Albaida, a l’IES El Vermellar. Hi hem pres part i us en volem fer cinc cèntims. 
Divendres arribàrem cap a les 16:45h per tal d’arreplegar les credencials de congressista. Cap a les 17:00h tenia lloc l’Obertura Oficial del III Congrés a càrrec d’Aguedà Micó, regidora de Cultura de l’Ajuntament que ens acollia, Juan Puchades, conseller de Cultura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i Maria Josep Garcia, presidenta del IEVA. D’aquesta oberta vull recordar que Juan Puchades (PP) féu un parlament correcte en un valencià normatiu (mentre, segons tinc entés, entrebanca l’ús del valencià a l’Ajuntament de Benigànim, d’on és regidor). 
A continuació tingué lloc la ponència inaugural “Espais comunicatius. L’àmbit nacional comença en cada poble”, moderada per l’amic Josep Albinyana i duta per Vicent Sanchis, director de Barça TV i Vicent Partal, director de Vilaweb. Vingueren a dir que el futur camina cap a la xarxa. La premsa escrita haurà de canviar de model de diari i que, com moltes vegades ja hem pogut comprovar, a través de les xarxes ens arriba quasi al segon la informació de fets concrets (un cas fou la recent nevada a Catalunya).
A continuació tingué lloc la ponència, moderada per Vicent Mompó, empresari de l’Olleria i membre de COEVAL, “Dinamització de l’economia de la Vall d’Albaida”, a càrrec d’Emilio Golf, professor de la Universitat Politècnica de València-Alcoi. Ens explicà que l’atur a la comarca segueix augmentant i el govern valencià no posa el remei que cal per tal que la sagnia s’ature (si és que és possible).
Després comptàrem amb una Taula redona “La situació econòmica a la Vall d’Albaida”, moderada per Ruth Martínez, regidora d’Economia i Medi Ambient de l’Olleria. En la Taula intervingueren Rafael Pla, president de COEVAL, Paco Molina, secretari general de CCOO-PV, Raül Rosselló, secretari general de la UNió Comarcal d’UGT-PV, Juan Miguel Olmos, Intersindical Valenciana, Miquel Oltra, vicesescretari general de la Unió de Llauradors del PV, José Francisco Sanfélix, cap de l’àrea de Negoci de Caixa Ontinyent i Vicente Blanes, director d’AITEX. En la Taula redona s’incidí sobre la situació econòmica de la comarca i es féu insistència a prendre’s d’una vegada seriosament aquesta situació si volem eixir-ne satisfactòriament. Eixir eixirem, però no sabem ni quan ni com.
Hi hagué també una Ruta turística guiada per l’artista local (i company del Col.legi Claret en 1r, 2n i 3r de batxillerat), Toni Grau, amb visita inclosa a la Ca Santonja. Nosaltres no ens poguérem desplaçar. Ja ho farem en una altra ocasió.
I cap a les 22:30h tingué lloc el Sopar Anual de Sòcies i Socis del IEVA, amb la presentació del llibre de Juan José Soler, José Segrlles: Il.lustrador, amb motiu del 125 aniversari del seu naixement. Presentà el llibre, a més de l’autor, l’amic i ernòleg Sergi Gómez i Soler, a qui sols poguérem saludar de rapafuig. 
Durant el transcurs del sopar comptàrem amb l’actuació de Mariua i el lliurament del Premi “FER COMARCA-2010” a Emili Casanova, professor de Filologia Catalana a la Universitat de València i membre de l’AVL. Enhorabona a tots dos.
I ja després ens haguérem de retirar cap a casa perquè a l’endemà teníem més activitats a què assistir.
PD: Del sopar cal destacar la pericana, els caragols amb salsa i el saltejat de terra, mar i muntanya. I us deixe uns refranys que venien al targetó del sopar:
“RODA, RODA JUNTS L’ALL i L’OLI. QUANT MÉS ELS RODES MILLOR L’ALLIOLI” 
 

“SI VÉNS D’OPORT, QUE LA SEUA SALSA ARRIBE A BON PORT”
 

“PER ACABAR LA FESTASSA RES MILLOR QUE LA CARABASSA”
 
“XUPLA’T ELS DITS, AMIGOT, QUE ACABES DE MULLAR-TE’LS AMB ARROP”


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.