Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de novembre de 2014
0 comentaris

Hui, quan vaja a votar, del monjo de Montserrat, P. Josep Miquel Bausset (VILAWEVB/ONTINYENT)

Avui m’identifique totalment amb les paraules de l’amic i monjo de Montserrat, P. Josep Miquel Bausset, que escriu  en la columna dominical de VILAWEB/ONTINYENT. I encara que poden ser llegides allí i que ell mateix té un bloc on penja totes les col.laboracions en diversos mitjans de comunicació, no me n’he pogut estar de penjar-la ací mateix (al meu bloc).

“Hui, quan vaja a votar a Monistrol, en el moment d’introduir la papereta a l’urna, recordaré mon pare. La seua vida i el seu exemple. La seua lluita, en anys difícils, pel nostre País. La seua fidelitat a la nostra cultura i al nostre Poble. La seua dignitat i el seu compromís per la llibertat, per la democràcia, per un món més just i més lliure.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare en aquells anys de la República, com a militant de l’Agrupació Valencianista Republicana i de l’Agupació Valencianista Escolar i com a delegat a l’Alcúdia de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare, tinent farmacèutic durant la guerra i posteriorment jutjat i empresonat per la Comisión Depuradora de los Cooperadores de la Rebelión.

Hui, quan vaja a votar recordaré mon pare i les humiliacions que va patir pel fet que no parlava en ‘cristiano’ sinó ‘como los patenes’. I el recordaré amb la seua dignitat i la seua llibertat interior. Perquè ningú, mai, no va poder doblegar-lo ni empresonar les seues idees i el seu desig de llibertat.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare en aquells anys foscos del franquisme, de repressió i de negació de la nostra identitat cultural i nacional. I el recordaré en el seu treball pacient, discret, humil, subterrani, a favor de la nostra llengua i de la nostra cultura. 

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare i ma mare en el seu casament, en valencià l’any 1951, i el seu viatge de noces a Barcelona, Montserrat i Mallorca, terres on quan deien ‘Bon dia’, els contestaven també ‘Bon dia’.
 
Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare treballant, colze a colze per vertebrar el nostre País, juntament amb Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Vicent Ventura, Francesc Ferrer Pastor, Vicent Andrés Estellés, Francesc de P. Burguera, Josep Iborra, Andreu Alfaro, Enric Valor, Joan Francesc Mira, Josep Garcia Richart, Josep Palàcios, Doro Balaguer, Eliseu Climent, Rosa Raga, Vicent Pitarch, J. J. Pérez Benlloch, Didín Puig, Lluís Alpera, Ramon Trullenque, Raimon…

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare donant a conèixer i protestant pel cas Galinsoga i pel Consell de Guerra a Jordi Pujol.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare fent classes de valencià, de nit, per a adults que mai no havien estudiat la nostra llengua, en un magatzem, per a aquells que volien deixar de ser analfabets en el seu propi idioma. I fundant Acció Cultural del País Valencià i el PSPV de Ventura, i col·laborant econòmicament amb els Premis Octubre i en les Campanyes Carles Salvador i a favor dels repetidors de TV3 al País Valencià i de la ILP per una televisió sense fronteres…

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare animant i encoratjant els jóvens de la Ribera com Manolo Boix, Vicent Madramany, Rafael Armengol, Ximo Sanchis, Rafa Simó, Andreu Boix, Àlvar Ruiz, Vicent Domarco, Josep Lozano, Jesús Huguet, Ricard i David Avellan, Francesc Signes, Josep Ortiz, per traure revistes en valencià com Parlem i Vencill.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare canviant el nom dels carrers de l’Alcúdia, i posant les manisetes d’aquests carrers en valencià: Sant Miquel, Sant Francesc, l’Església, Jaume I, Sant Antoni, Sant Roc, Sant Pere, Sant Cristòfol, Sant Vicent, l’Estació.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare i la seua defensa de la pilota valenciana, les seues cròniques en valencià i les vesprades als trinquets de Pelayo i de Gandia, de Bellreguard, Oliva o Tavernes de la Valldigna.

Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare i el seu compromís insubornable amb la llengua i el País, amb amics que ara continuen la seua tasca, com Santi Vallés, M.  Rosa Diranzo, Vicent Ortega, Antoni Ferrando, Pasqual Pons, Toni Montes, Bernat Clari, Ramon Lapiedra, Alfons Llorens, Bene Vijuescas, Francesc Martínez Gallego, Gabriel Garcia Frasquet, Francesc Jover, Antoni Signes, Josep Guia, Francesc Pérez Moragon, Miquel Puig, Paco Sanz, Rafael Buforn, Sal·lus Herrero, Josep Bermúdez, Tona Català, Enric Morera, Robert Martínez, Josep Millo, Vicent Malonda, Vicent Niclòs, David Pagès, Llorenç Gimeno, Joan Llinares, Àngel Canet, Víctor Iñúrria, Agustí Ventura, Anna Requena…
 
Hui, quan vaja a votar, recordaré mon pare i la llavor sembrada al llarg dels gairebé 102 anys de vida, una llavor que ara continuen sembrant persones que no el van conèixer, però que continuen la seua tasca com Vicent Partal, Vicent Sanchis, Isabel-Clara Simó, Moisès Vizcaino, Joanjo Puertos, Lola Soler, Josep Albinyana…
  
Hui, quan vaja, a votar recordaré mon pare, que ens va deixar a les meues germanes i a mi, com a llegat, com a preciós llegat, l’amor a la llibertat i al nostre País, el respecte per l’adversari, l’honestedat i el compromís per la justícia.”

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.