Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

3 de març de 2010
0 comentaris

“Hi ha un dèficit moral molt gran en la classe política” (Antoni Defez i Martín) (Levante-EMV)

Antoni Defez i Martín (València, 1958), és professor de la Universitat de Girona (UdG) des del 1994. Especialista en Wittgenstein, va fer la seva tesi doctoral sobre el pen?sador austríac. Va guanyar el Premi Joan Fuster d’Assaig 2008 amb “Realisme i nació, un assaig de filosofia impura”, i el passat desembre, el I Premi d’Assaig Càtedra Blasco, amb “Assumptes pendents”, on exposa temes actuals com la pena de mort o l’adopció per part de parelles gais. Com a poeta, ha publicat, entre d’altres, “Els haikus de Ciutat Vella” o “Incert moviment”, Premi Vicent Andrés Estellés 2008.

MOISÉS DE PABLO 

Què diria a la gent que no sap massa què fer amb la filosofia als nous plans d’estudi?
No és una bona notícia la desaparició d’hores d’assignatures humanístiques. És una mala notícia perquè la filosofia pertany a l’alta cultura. I les societats que la practiquen són societats més lliures. 
Sense Wittgenstein, podem entendre la filosofia contemporània? 
No. Home, es podria fer filosofia del segle XXI, però la influència és tan enorme que encara que sigui de forma indirecta, t’arriben les seves teories! No és possible entendre la filosofia a començaments del segle XX sense la seva obra.
Diuen que ell sempre hauria volgut treballar amb les mans, que pensar és una forma de dolor? 
Wittgenstein és un filòsof que entenia la seva obra com un artista, i un artista bo es diferencia d’un de dolent per l’apassionament. La passió forma part de l’ofici. Ell pensava amb les mans. En el sentit que s’allunyava del sentit cartesià del pensar. Pensar per a ell és corporal, és social.
Amb Assumptes pendents s’ocupa de temes com l’eutanàsia, molt actual perquè la gent cada cop envelleix més; podem treure’ns la vida com un acte de llibertat, o l’Estat pot fer primar allò de la raó d’Estat? 
Aquesta és una de les tesi del llibre. Tothom té dret a disposar del seu cos. I l’Estat ha de facilitar les coses perquè puguis decidir. És un acte que mesura la llibertat i comporta responsabilitat.
Viu a cavall entre València i Girona; com veiem València, si la veiem, des de les comarques gironines 
Visc al tren (riu). Hi ha un cert desconeixement entre les dues realitats, més per part de Girona que de València, però la dinàmica és la mateixa. Els valencians sembla que no fan falta per als catalans. En certa manera, sembla que la cultura catalana és una illa, com ho és València i les Illes. En general, hi ha un centralisme de Barcelona i la Catalunya Vella, perquè Catalunya també té el seu centralisme. I Lleida, les Terres de l’Ebre i altres zones queden com apartades.
Té una pàgina web en la qual parla de filosofia i poesia; una sense l’altra no existirien. 
En el meu cas, com a filòsof, m’agrada establir diàlegs amb l’art. És satisfer una necessitar d’expressar, com la filosofia és una necessitat de canalitzar. La poesia s’alimenta de la comprensió de la filosofia.
Amb Internet, els éssers humans estem menys sols, o canviem el format de les soledats? 
Una pregunta complicada! A moltes persones els serveix per estar menys sols. Quan parles en un xat amb algú que no coneixes, és perillós perquè és com parlar amb tu mateix. En certa manera, és un fet que es basa en l’engany. S’ha d’estar atent perquè a Internet et pots enamorar d’algú que, en el fons, ets tu mateix.
Ara parlem molt d’ètica, i que els polítics en tenen poca. Però, com veu l’ètica de la societat? 
Els polítics tenen l’obligació de gestionar i administrar i, a més, tenen l’obligació de servir d’exemple moral. Lamentablement, podem dir que hi ha un dèficit moral molt gran en la classe política. I els ciutadans hem de filar prim perquè això no passi, perquè no s’enriqueixin, perquè no siguin corruptes. No hauria de ser així.

Calvari de l’Énova
01.08.2015 | 6.19
De classe i correccions
15.11.2006 | 5.31
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.