Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de juny de 2010
0 comentaris

GESTALGAR

Municipi situat en la ribera del riu Túria. La superfície del terme és muntanyosa, amb terreny molt trencat per la serra de Xiva, que penetra pel sud i els contraforts dels monts de Xulilla que s’estenen pel nord. Entre els cims destaquen el Sabinargo, amb 492 m,etres; la Llobera, amb 528; la Morra, amb 951; el Burgal, amb 1.124 i els vèrtexs geodèsics de la Serratella, amb 620 i el Corb, amb 505. Les parts fondes són els valls del Campillo i els Llanos i les planures de Gabaldón i l’Olivar. El riu Túria travessa el terme penetrant pel nord-oest i eixint per nord-est i va quasi sempre encaixonat, deixant algun espai per a vegues, sobretot en la part nord-est del terme. Són molt nombrosos els barrancs com el Regajo, Morenillo, Boquerillas, Escobar, etc. i les fonts, entre les quals destaquen les de l’Alcalde, Pocino, Molinero i Penya Roja. En la vega del riu Túria es conrea alfals, cererals, hortalisses i tarongers. En el secà predominen la vinya, oliveres, garroferes i cereals. Les terres no conreades estan cobertes de pins, romer, sabines i espart. La vila està situada en la falda d’una muntanya, estenent-se al llarg del costat esquerre del riu Túria. A través del segle XX la població ha experimentat un notable descens, actualment té uns 600 habitants. La seua parròquia està dedicada a la Immaculada Concepció de Maria i pertany a l’Arxiprerstat de la Mare de Déu de Montiel.

Tret de les restes d’un poblat de l’edat del Bronze, els vestigis més antics d’haver estat habitat aquest terme per homes, corresponen a l’època de la romanització, s’hi han trobat una làpida amb una inscripció llatina i les restes d’una possible vil.la rústica. Gestalgar fou una alqueria àrab, sobre el cim de la muntanya que corona la població, es troben  les restes d’un castell d’origen musulmà. El rei Jaume I en 1238 la va donar a Roderic Ortiz; després passà a la Corona i Jaume II la va cedir a Bernat Guillem d’Entença, més tatrd tingué nous senyors: Baltasar Monpal, comte de l’Alcúdia, que va tenir allí el seu palau i per últim el duc d’Almodóvar.

Depenenia de la parròquia de Xulilla, de la qual es va desmembrar en 1535. En temps de l’arquebisbe Sant Joan de Ribera tenia 120 cases de cristians nous. El temple parroquial d’estructura sòlida, conté en el seu interior un mural de la Santíssima Trinitat i quatre quadres dels evangelistes, atribuïts a Francesc Ribalta. Té una ermita dedicada als Sants de la Pedra. Junt al llit del riu Túria, s’alça la penya Maria, gran mole vertical de 130 metres d’altitud i als seus peus es troba la font i la capella de la Mare de Déu de la Penya. Se celebren festes a l’Assumpció de la Mare de Déu, Sant Roc i la Mare de Déu de la Penya en agost; i a sant Blai i a les Santes Relíquies el 3 i 4 de febrer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.