Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 d'agost de 2009
0 comentaris

EUSKADI (i 3)

Arribem a poc a poc a la fi del viatge per EUSKAL HERRIA. 

Divendres, 14 d’agost. Aquest dia el dedicàrem a la visita cultural de Getxo. Com ja us he dit Getxo són quatre nuclis urbans en un sol municipi (anomenat habitualment Algorta). Aquest dia, a més a més de passejar pel passeig marítim del Moll d’Ereaga, poguérem admirar diversos indrets del poble. 

Vérem l’església de Santa Maria, exemple del barroc bizkaí de mitjan segle XVIII. L’actual església és de 1736, té una interessant talla de la Mare de Déu, d’influència flamenca, el Castell del Príncep és de 1742 i fet a partir d’un disseny de l’enginyer Jaime Sycre, el Pont “Colgante” és la imatge més característica de la ria i un monument representatiu de l’arquitectura de ferro europea de finals del segle XIX, fou dissenyat per Alberto de Palacio en 1807, uneix ambdós màrgens de la ria entre Portugalete i el barri de les Arenes, la Casa Rosada és una construcció del1898 i destaca el seu recarregament decoratiu cromàtic i el Palau d’Arriluce és de José Luis Oriol , té l’aspecte d’un castell medieval britànic. 
També poguérem admirar l’església dels Trinitaris i la plaça de Sant Nicolau l’Ajuntament i el típic Portu Zaharra (on tinguérem la sort de poder dormir a uns 100 metres a l’hotel on ens hostatjàrem). 

Dissabte, 15 d’agost. Aquest dia el dedicàrem a fer un trecorregut per les platges i pobles del voltant de Getxo fins arribar a Sant Joan de Gastelugatxe. Així visitàrem els pobles de Sopelana, amb una platja Salvatge, nudista i magnífica per tal de practicar el surf. Barrika fou un altre dels pobles on férem parada (juntament amb Plentzia (amb una platja amb fama de ser molt iodada). Golrliz, Gatika i Bakio foren unes altres dels moments en què descansàrem per tal d’admirar les vistes del Mar Cantàbric. I fins arribar a Sant Joan de Gaztegulatxe, on vam trobar la Mare de Déu de Begonya al fons del mar, i el 15 d’agost els submarinistes fan la més insòlita i romàntica processó marinera davall les aigües de l’ermita de Sant Joan. Després d’aquesta experiència ja sols ens quedava tornar a Getxo i seguir gaudint de les festes. Aqueixa nit era la de les disfresses. Els xics anaven amb camisons i les xiques amb pijames. 

Diumenge, 16 d’agost. Aquest dia era el nostre retorn al PV. Férem el desdejuni adient i emprenguérem camí a Laguàrdia, població  fundada en el segle X com a
defensa del Regne de Navarra. Posseeix furs des de 1164. El seu conjunt urbà
coserva el traçat medieval, amb muralles incloses. Poguérem admirar l’església de Sant Joan, Casc antic, Església de Santa Maria dels Reis i el Passeig del Collado. Després de fer aquesta darrera parada ja emprengúerem el viatge de tornada al poble. I aquesta ha estat a grans trets l’estada a EUSKAL HERRIA. De veritat, tant de bo ho haguera fet abans. És una terra digna d’admiració i bellíssima. Hi tornaré (si Déu vol).

 

ESKERRIK ASCO. 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.