Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de juliol de 2012
1 comentari

“Eurovegas? No, gràcies”, article del P. Josep Miquel Bausset (Levante-EMV)

Josep Miquel Bausset

Afortunadament, com informava Levante-EMV el 5 de juny, Eurovegas no s´instal·larà a Orpesa, tot i el recolzament de la Generalitat i del seu president, Alberto Fabra. Algú em dirà imprudent o irresponsable, per alegrar-me que aquest complex lúdic i turístic no vinga a terres valencianes. I ho argumentaran amb els llocs de treball i la prosperitat que portaria aquesta macroempresa dedicada al joc. Però, és igual la manera com es creen llocs de treball? No hem aprés res després del boom de la construcció i de la corrupció que hi havia al darrere? Descartada la Plana Alta, sembla que Madrid o el Baix Llobregat hauran de carregar amb aquest desficaci, que només enriquirà els amos capitalistes que faran un bon negoci.
Afortunadament, el bisbe Agustí Cortés, de Sant Feliu de Llobregat, amb molt bon criteri, ha donat a conèixer l´opinió que li mereix Eurovegas, davant la possibilitat que s´instal·le en terrenys del bisbat. El bisbe, un pastor senzill i sol·lícit i molt pròxim als problemes de la gent, afirmava «des dels criteris morals de la doctrina social de l´Església», que en Eurovegas, el «possible benefici econòmic presenta molts dubtes, pel que fa a la seua eficàcia real i a la seua conveniència», ja que «van dirigits a l´acumulació d´un capital que queda fora i lluny del lloc on s´ha treballat». 
Però, sobretot, alertava d´un negoci «que explota el joc d´atzar en grans proporcions, vinculat amb operacions especulatives i el foment dels diners fàcils». Encara més: la principal objecció a aquesta empresa «és el preu humà, l´estil de vida degradant per a la persona, amb ludopaties, drogoadiccions, dependències, depressions i la manca d´escrúpols, els abusos, el consum i la disbauxa, així com les exempcions de moltes obligacions tributàries i legals». La Paraula de Déu alerta els cristians del perill dels diners i dels diners guanyats il·lícitament i per això la Bíblia abomina els qui «trafiquen en guany il·lícit» (Pr 1:19).
M.ª José Muñoz Peirats, en un excel·lent article (Levante-EMV 30 de juny) també ens alertava dels perills d´Eurovegas per la corrupció i les màfies, així com per les exempcions fiscals al joc. I és que Eurovegas propiciarà la ludopatia i l´explotació sexual de dones sense recursos. És Eurovegas el model que volem per a les generacions futures? Un model basat en el joc, la prostitució i les màfies? No seria més lògic que el Govern valencià s´esforce per crear llocs de treball (que respecten la dignitat de les persones) en compte de somiar amb negocis i diners fàcils? Com diu el bisbe Agustí Cortés, no ens convé Eurovegas (malgrat que podria crear ocupació) si hem de pagar un preu humà capaç de destrossar una economia bassada en l´esforç del dia a dia i en l´honradesa del treball i de l´esforç. Per això mateix, Eurovegas? No, gràcies.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. És bó que el catòlics romans, encara que sigui en aquest tema, es basin en raonaments fonamentats en la Bíblia. Talment com fan molts altres germans bíblics (testimonis de Jehovà, adventistes del setè dia, “mormons” i  altres denominacions protestants i evangèliques). Jo també m’hi sumo a l’ “Eurovegas? No, no cal!”.
    Atentament, i feliç Dissabte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.