Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

18 d'agost de 2009
0 comentaris

ESUSKADI (2)

 

Dimarts, 11 d’agost. Aquest dia era de trasllat cap a l’altre indret on romandríem la resta de dies a USKAL HERRIA. El poble triat a l’atzar fou Getxo. Bé, dir poble és dir quatre pobles. M’explique. Getxo és un municipi format per Les Arenes, Neguri i Santa Maria de Guetxo (juntament amb Algorta), configurat al voltant del primitiu monestir de Santa Maria,  avui convertit en església. El procés industrialitzador del finals del segle XIX fou decisiu per a Getxo, perquè va ser el naixement del barri residencial de les Arenes i la creació d’un altre més luxós: Neguri. El barri d’Algorta es va beneficiar del desenvolupament, i avui és la xicoteta capital del municipi. Però abans d’arribar a l’Hotel Igeretxe férem ruta per diversos indrets d’Euskadi.
 
El primer lloc que visitàrem el matí de dimarts fou la vila de Gernika-Lumo, símbol de les llibertats basques i de la pau, des del bombardeig que va patir en 1937. A Gernika poguérem admirar la Casa de Juntes, el Museu de la Pau, l’Alegria jauregia (Palau Alegria), amb el seu EUSKAL HERRIA MUSEOA, amb l’Herien oinatza (La petjada d’un poble), el Gernikako Aretxa (l’Arbre de Gernika), l’Aretx Zaharra (l¡’Arbre Vell), la Leiarpeko Aretoa (la Sala de la Vidriera), etc. Uns moments intensíssims i plens de joia per tal de poder veure el que simbolitza aquesta vila per a EUSKAL HERRIA. També passàrem per la Reserva de la Biofera d’Urdaibai, i la ciutat de MUndaka, molt freqüentada pels practiacants del surf. És un poble pesquer i bell. Des d’aquest poble és impressionant la panoràmica sobre la ria de Gernika, el mar Cantàbric i la propera illa d’Izaro. Evidentment, aquest dia ens deixàrem molts indrets per visitar.

 

Dimecres, 12 d’agost. Aquest dia el dedicàrem a Gasteiz. En una horeta (més o.  menys) ens plantàrem a Gasteiz. És una de les ciutats amb millor qualitat de vida de tot Europa, perquè té moltes zones verdes, carrers de vianants, un recuperat casc medieval i un desenvolupament equilibrat. 

El primer que vérem fou la plaça de la Verge Blanca. És el centre de la ciutat, té la parròquia de SAnt Miquel al fons i habitacles amb bonics miradors als costats. A la plaça trobem el monument a la Independència. Passàrem per la plaça del Machete i el passeig dels Arquillos, prop trobàrem el palau de Villasuso. La Catedral Vella o de Santa Maria sols la poguérem admirar per fora (calia reservar per visitar i no ho sabíem). Es troba en restauració i es pot visitar (amb reserva). Passejàrem per la plaça d’Espanya, el parc de la Florida, etc.
I poguérem visitar la Catedral Nova o de Maria Immaculada, neogòtica i amb un Museu d’Art Sacre (un dels millors que he pogut veure al llarg de la península ibèrica.
També ens sorprengué l’Artium. És una mena d’IVAM però amb més qualitat i millors exposicions. I per si no fóra bastant amb el que dic, l’entrada és la voluntat (a partir d’1 cèntim d’euro) i et fan un regalet. I això fou tot el que poguérem fer aquest dimecres. Hem de dir que fou el dia que millor dinàrem pel que fa a la relació preu-qualitat. HO férem a El 7. Totalment recomanable per si algun dia us trobeu a Gasteiz i voleu dinar bé.   

Dijous, 13 d’agost. Aquest dia el dedicàrem a Bilbo. A Bilbo ens costà arribar molt poquet perquè ens trobàvem a uns 15 km de la ciutat. El primer que férem fou un recorregut per la ciutat (amb cotxe). I després ja ens desplàçarem al Guggenheim. En aquest museu passàrem la resta del matí. Dinàrem a la cafeteria del Museu. A la vesprada ens esperava una visita al Museu de BBAA de Bilbo. Digníssim i una de les millors pinacoteques després del Museu del Prado. Tinguérem la sort de trobar l’exposició Errenazimentuaren gailurra Aragoin (L’esplendor del Renaixement a Aragó). Són un centenar d’obres per tal de mostrar l’evolució de l’art a Aragó des del gòtic del segle XV fins l’esplendor renaixentista del segle XVI. Com podreu veure el que férem a Bilbo fou dia de visita cultural als dos museus més importants de la ciutat. Poguérem veure la plaça Moyúa o El.líptica, amb l’edifici de l’hotel Carlton i el palau de Chàvarri, actual seu de la Delegació del Govern i el parc de Na Casilda de Iturrizar, espau verd on es troba el Museu de BBAA. No poguérem veure res més, cosa que vol dir que cal tornar a Bilbo.

ESKERRIK ASCO


 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.