Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 de juny de 2009
5 comentaris

Estudiar en valencià? Depén de què i on

Sant Quirze i Santa Julita

Divendres podíem llegir que quasi 80.000 alumnes no poden estudiar en valencià en l’ESO. I ja no diguem res al Batxillerat. La mateixa informació aportava les dades del PV. Ací les teniu:

 

El estado del valenciano en Secundaria

– Provincia de Castellón: De 34.596 alumnos que en Primaria estudian en valenciano, en Secundaria solo 14.375 han podido.

– Provincia de Valencia: De 72.774 alumnos que en el colegio estudian en valenciano, en la ESO la matrícula cae a 32.397.

– Provincia de Alicante: De los 30.880 niños de Primaria en valenciano, solo 11.854 lo hacen en Secundaria.

 

– Totales: La matrícula global de ESO es de 198.106 alumnos, 55.786 en Bachillerato y 50.873 en FP. En valenciano, 58.626. (EL PAÍS)
 
No cal ser massa espavilats per tal de veure que el percentatge és de vergonya: dels 304.765 alumnes d’ESO, Batxillerat i FP sols 58.626 poden estudiar en la llengua del país, la pròpia, aqueixa que tant “defensa” (i no fa servir mai)  Rita Barberà. Sols un 19,23% de l’alumnat valencià pot seguir estudis en aquestes branques en valencià. No arribem ni al 25%. I encara cal afegir que, almenys pel que conec, l’estudi en valencià en l’ESO no està garantit al 100% als PEV (hi ha professores i professors que impatreixen classe en aquests PEV en castellà. Sí, com ho he llegit… i aquesta és la “qualitat” que diu defensar el conseller d’Educació.
 
Una altra notícia que podíem llegir dijous al voltant de la Llei de Dependència era aquesta: Cinc comunitats trauen suspés en Dependència. No cal ser endeví per tal de saber que aquestes comunitatssón Múrcia (0,5), Canàries (2,5) País Valencià (3,5), Madrid (3,0) i Extremadura (4,5). Si esteu al dia del mapa electoral deveu saber que de les cinc comunitats suspeses quatre tenen (o forma part del govern) el PP. I si ens fixem en la nota de les altres comunitats per l’aplicació de la Llei de Dependència tenim Euskadi, Castella-Lleo i Andalusia amb la millor nota (8,5). No cal més paraules. El que és trist és que els governs autonòmics juguen amb les persones per tal de fer la “seua” política.  
 
I ací teniu algun text més:
 
Las argucias de la astucia, Julio A. Máñez,  
Abstención y soberanía popular, Gonzalo Navarro Colorado,
Corrupción y castigo, Luis de Haro Sacristán,
Europa no existe, Rafael Torres,  
Camps en Villa Certosa, Víctor Sahuquillo,  
La crisis perjudica seriamente su salud, María R. Sahuquillo,  

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Sovint als PEV a la Universitat vòl dir que amb un poc de sort pots tindre tres hores de no castellà, donat el elevat nombre de professors contractats no qualificats en valencià.

  2. La independència és un bé cada vegada més escàs.

    Sufragar una dependència universal pot representar una càrrega afegida pels sectors productius, una més com hi han tantes d’altres que han imposat i per tant una font inesgotable com tantes d’altres imposades per l’Estat d’augment de la precarietat laboral i l’atur per càrregues afegides, insoportables e insostenibles en una economia global.

    Sufragar només aquella dependència que no puga fer-se càrrec pels props membres familiar o la societat és un altra qüestió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.