Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de juliol de 2011
2 comentaris

Espanya, capital París. Tots els camins porten a Madrid, de Germà Bel

     És el llibre que he llegit fa pocs dies. Explica quina és la intenció permanent de l’Estat espanyol respecte de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, etc.: convertir Madrid en la capital total. 
     Tot comença fa uns 300 anys amb Felip V i el decret de 1761 que fixa els “camins reials”. I des d’aquell moment fins avui no han tingut aturador els que han regit l’Estat espanyol. Es tracta d’un llibre molt ben documentat, amb moltes taules que ajuden a entendre millor el que l’autor vol transmetre i que podem constarar en la realitat espanyola.
     El llibre acaba amb aquests mots de Ortega y Gasset: “Para mí esto no ofrece duda: cuando una sociedad se consume víctima del particularismo, puede siempre afirmarse que el primero en mostrarse particularista fue precisamente el Poder central. Y esto es lo que ha pasado en España (…). Castilla ha hecho a España, y Castilla la ha deshecho”  


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Moltes gràcies per la recomanació. Sembla molt interessant. Afegit a la llista.

    En maig-juny vaig llegir “La rebelión de las masas”. Tinc un ejemplar des de fa molts anys que, malgrat intentar-ho en diferents ocasions, mai havia pogut llegir, ni tan sols passar de la vintena de fulles. I mira que amb eixe títol em resultava, en principi, atractiu. Ara, entre Tv3, 15M, Font de Mora, i tantes altres coses, era un bon moment, i fent un esforç, l’he llegit. No és el que em pensava. El cas és que el llibre defensa l’individu, (com a ser diferenciat d’altres individus), la cultura, la societat laica, l’Europa unida,… però critica els nacionalismes. Ortega y Gasset és un gran filòsof, no hi ha dubte, i a més, un gran filòsof lliberal però, com tants altres intelectuals castellans, no va entendre la nostra situació, i en “La rebelión de las masas” es declara en contra de tot nacionalisme.
    Arran del llibre vaig buscar informació de l’autor i, efectivament, Ortega y Gasset en el seu dia, (hi ha un llarg discurs al respecte), també va estar en contra de l’Estatut català i del bilingüisme, és dir, de la oficialitat del català.
    No sé amb quina intenció s’ha posat eixa cita en un llibre com el recomanat en aquesta entrada, però és un poc sorprenent perquè “Particularista” també diu que és el nacionalisme català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.