Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 de gener de 2013
0 comentaris

Entrevista al bisbe de Leida, Joan Piris, d’El Punt Avui, feta per David Marín

Joan Piris
(Cullera, 1939), bisbe de Lleida des del 2008, ha decidit cedir un edifici del Bisbat per a les famílies que han estat desnonades pels bancs. El projecte ha fet sorgir molts voluntaris que hi volen col·laborar, des d’arquitectes a l’atur i empreses que s’hi ofereixen gratuïtament, fins a particulars que fan donacions. Piris és partidari d’una reforma legal que eviti el drama humà de les famílies desnonades.

 Com va sortir la idea de cedir un edifici als desnonats pels bancs?

No és una idea improvisada. L’antic seminari el tenim utilitzat en un 60% per l’Institut Diocesà de Ciències Religioses, però la resta, un 40% de l’edifici, està tancat. Teníem previst destinar-lo a un projecte d’acolliment de persones sense llar, en un projecte conjunt amb Arrels, Càritas, la Paeria i el Bisbat, que hi aportava l’edifici. Feia dos anys que hi treballàvem, però al novembre la Paeria va anunciar que no podia posar-hi els diners. Havien aprovat destinar-hi 600.000 euros, però la seva situació és complicada i ara no poden fer-ho; han trobat una altra solució: en lloc de diners, aportaran un edifici que tenen en desús. Al novembre, doncs, jo em trobo de nou amb l’antic seminari, buit, sense cap ús previst.
Llavors va pensar en els desnonats.
Sí. Va coincidir que al desembre hi havia una reunió de la plataforma dels desnonats de Lleida [Plataforma dels Afectats de la Hipoteca, PAH] en un local que els havíem cedit a la parròquia de la Magdalena. Jo feia un temps que tenia previst presentar-me allà per conèixer-los i escoltar de primera mà els seus problemes. Hi vaig anar, hi havia alguns periodistes, em van preguntar què hi podia fer, el Bisbat, i jo vaig dir que teníem aquest edifici i que el volia posar a disposició dels afectats, que les famílies tinguin un lloc on viure.
Els usuaris no pagaran res?
Alguna cosa hauran de pagar, però del tot assequible. La filosofia és que trobin una llar mentre tinguin aquesta situació. Tinc clar que això és un problema molt gros que el Bisbat no pot arreglar, però sí que puc intentar generar un onada d’interès i sensibilització.
I s’ha produït?
Vaig fer una demanda espontània i l’endemà ja van començar a venir les ofertes, algunes de públiques i d’altres de privades: arquitectes, constructors, empreses de pintura… tots volien col·laborar-hi de franc. El col·legi episcopal fa cicles formatius, i professors i alumnes van dir que podien fer la instal·lació elèctrica i altres feines que a més els servirien de pràctiques formatives. Vam convocar una reunió i van venir més de vint persones disposada a ajudar. Ara n’hi ha una trentena. També hem tingut donatius econòmics, des de persones que hi posen 20 euros fins a la Diputació de Lleida, que ens ha ofert 150.000 euros. Hem obert un compte de banca ètica. Si algú hi vol contribuir, tenim un compte per fer-ho.
Està sorprès, de la reacció?
N’estic content. Però també sabem que nosaltres no solucionarem res. Com a molt, a l’edifici hi caben uns vint habitatges. I, de famílies desnonades, a Lleida n’hi ha 1.900. La cessió de l’immoble és anecdòtica. Importa més la sensibilització. Hem de ser Església samaritana, no podem passar de llarg davant de determinades situacions. Si pots fer alguna cosa, fes-la. Encara que sigui poc. I ho fem sense demanar el carnet d’Església: tothom pot venir a col·laborar, vingui d’on vingui.
Com valora l’actuació dels bancs?
Els bancs actuen segons els seus interessos i normatives. Però això haurà de canviar. És necessari. Com s’ha de canviar, no ho sé, però és evident que les coses s’han fet molt malament. Ja se sap que els bancs no tenen sentiments, han nascut per guanyar diners. Però hi ha un nivell de deshumanització que no podem mantenir. Cal injectar humanitat, també a la banca.
De quina manera?
Existeix la banca ètica. Són institucions sense ànima de lucre, poc propenses a invertir en armament i altres coses contràries a la dignitat humana. Donen poc interès però ofereixen coses més importants.
Aquests dies deu respirar una mica: els periodistes ja no li preguntem per l’art en litigi.
I, si m’ho pregunten, no passa res, perquè no responc. Vaig decidir que d’aquest tema no en penso parlar. Ja hi ha d’altres persones, que en parlen. Jo, no.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.