Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

3 de juny de 2009
2 comentaris

ELS POBRES DE DISSENY NO EXISTEIXEN (a mode de conte i reflexió)

Santa Oliva i Sant Carles Lwanga

Cert dia atziac una ànima bella (gen ingenu, una bona persona disposada a fer el bé) es topa al carrer amb un ésser malvat, un cor dur (gen trampós) i és mòlta a colps, amb l’única intenció de causar-li mal. Al dia següent i a l’altre dia i a l’altre, es repeteix la mateixa situació, la mateixa experiència dolorosa. L’ànima bella, desconcertada, ja que no entén com un ésser com ella, disposada sempre al bé, pot rebre aqueix tracte, pregunta cada dia mirant des de baix al nou colpejador: “Qui ets tu, per què em colpeges, quin mal t´he fet jo?”. I el cor dur, que sempre mira de dalt cap avall, respon impertèrrit: “Et colpege perquè sóc roí. Solament sé colpejar, és el que la vida m’ha ensenyat” (òbviament, darrere de l’experiència del roí hi ha molts roïns, el roí condensa molts roïns i molts mals que l’han dut a aqueixa situació de vida).


Però l’ànima bella s’assabenta que el més cruel de tots els colpejadors ha patit a la vegada la violència d’un altre més dur encara, i decideix visitar-lo: “Mira, mai no vaig saber per què em pegares, però ho he oblidat, et perdone, vull ser el teu amic si tu em deixes”. A tan sublim gest respon tanmateix el cor dur: “Jo no vull ser amic teu ni de ningú; a més a més ets un mentider, ja que em dius que has oblidat el que véns a recordar-me; per una altra part vols perdonar-me, però jo rebutge el teu perdó, jo no entenc el llenguatge del perdó, perquè tot el que em perdona m’humilia en sentir-se superior a mi. Ves-te’n i no tornes”.

Tals paraules són la gota que vessa el got de l’ànima bella, que musita mentre s’afona: “Ja no puc formar-lo; inclús pot arrossegar-me cap al mal, mentre jo em veig incapaç de moure’l cap al bé. Encara que no pense colpejar ningú, d’ara endavant tampoc no vaig a permetre que el món em faça mal a mi: em reclouré en la meua cuirassa i no baixaré la guàrdia passe el que passe. Sé que si em tanque en la meua torre d’ivori no m’arribarà l’amor alié, però tampoc el dany, que és més abundant.” 

PD: Arreplegat en paper d’aqueixos que tenim per casa perquè algú/na un dia ens el va fer arribar. Sols he fet la versió en la nostra llengua.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. L’odi, la violència, la tristesa són sentiments encomanadissos. Molt més encomanadissos que l’amor, la pau o l’alegria. I el greu és que no són sentiments innats, es van adquirint amb els anys, però els primers s’arrapen més fàcilment a nosal3 que el segons. És més difícil aprendre a estimar, a perdonar, a ser feliç que ha odiar, colpejar i ser dissortat. Tot per la competitivitat, que els “neocons” s’atreveixen a comparar amb la naturalesa, a dir que és una cosa “natural”, que els animals també tenen jerarquies. Aleshores, per a què som humans? Per seguir comportant-nos com animals?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.