Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 de gener de 2011
0 comentaris

ELS POBLETS (Setla, Mira-rosa i Miraflor)

     Municipi situat en la Marina Alta, prop del mar Mediterrani. El seu terme té poca extensió, a pesar de la fusió dels antics municipis de Setla-Mira-rosa i Miraflor, que definitivament es realitzà el 6 de maig de 1971. El terreny és totalment pla, entre la serra de Segària i la Mediterrània. El terme està totalment conreat, si exceptuem la part dedicada a l’edificació dels habitatges. L’agricultura és la base de l’economia, i són els cítrics els que han estat fins ara la seua principal font d’ingressos. Des de fa alguns anys el desenvolupament de les urbanitzacions de tipus residencial i descans, per la seua proximitat al mar Mediterrani, li han donat certa prosperitat. El nucli urbà es troba partit pel pas del riu Girona, i els tres pobles es troben molt pròxims. En aquests darrers anys ha experimentat un notable creixement en la seua població, actualment té uns 2.500 habitants. La parròquia que comprén els tres pobles té per titular el Diví Salvador, i pertany a l’Arxiprestat de la Preciosíssima Sang. 

     Sembla ser que eren tres alqueries àrabs, que després de conquerir-les el rei Jaume I, les va integrar en el marquesat de Dénia. Cap al segle XVI eren uns pobles ja consolidats. Aleshores se’ls anomenava amb els noms de Selda, Benarrosa i Benaflor. Ja en el segle XVII se’ls coneixia en la comarca amb el nom comú d'”Els Llocs” o “Els Poblets”, apel.latiu que encara avui dia persisteix. El 1535 es van desmembrar de Dénia, de la qual depenien eclesiàsticament, i s’incorporaren al Verger, fins el 29 de desembre de 1953 que foren constituïts canònicament com a parròquia. 

     Setla i Mira-rosa pertanyeren a la baronia de la família Huarte, després passaren a dependre del comte de Parcent. En temps de l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera tenia 12 aces de moriscos. A Mira-rosa es troba el temple parroquial.
Miraflor pertanyé als senyors Perpinyà i posteriorment al baró de Petrés. En temps de Sant Joan de Ribera comptava amb 13 cases de moriscos. Té una església dedicada a Sant Josep. Els tres pobles passaren a dependre de la casa dels Cardona, senyors d’Ondara. Se celebren festes el 6 d’agost al Diví Salvador.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.