Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 d'octubre de 2008
0 comentaris

ELS NOSTRES POBLES: BENILLOBA

Situat en els contraforts oest de la Serrella. La superfície del terme és accidentada. Les principals altures són: la Pedrera, amb 631 metres; la Condomina, amb 665; els Tossals, amb 625 i el Salt, amb 569. El riu Frainos o de Penàguila travessa el terme de sudest a nord, unint-se al rierol de Seta, que serveix de límit amb Gorga. La vila està situada en un pujol, al marge del riu Penàguila. La població es va quadruplicar durant els segle XVIII; a principis del segle XIX començà a minvar en habitants paulatinament, avui dia té uns 850 habitants. La parròquia té per titular el Naixement de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat de la Serrella.


Va ser una alqueria musulmana. El 25 de maig de 1316 obtingué el senyoriu de Bernat de Cruïlles, senyor de Castalla i Penàguila. En 1357 les tropes castellanes de l’infant Ferran atacaren la població, però foren rebutjats pel mateix veïnat. El 20 de gener de 1418 consta en un document que pertany a Carles Beaumont, la propietat del qual l’havia rebuda de la Corona. Al segle XVII ostentava el seu senyoriu la família Urrea, comtes d’Aranda. En 1757 passà al comte Revillagigedo, el palau senyorial del qual encara es conserva a la plaça del castell, el senyoriu del qual conservà fins dates recents.

L’església de Benilloba es va desmembrar de Penàguila en 1535. En l’arranjament parroquial de 1574 tenia 130 cases de cristians nous, amb els annexos de Benassau i Benifallim. El seu actual temple parroquial data probablement de la segona meitat del segle XVIII i es va restaurar un segle després, i s’acabà de pintar en 1816. La capella de la Comunió es va construir de 1814 a 1819. L’escultor Josep Esteve, en 1793, féu un Sant Joaquim, agrupat amb un xiquet àngel als seus peus; un altre xiquet sosté uns núvols sobre els quals es troba la Mare de Déu, envoltada de resplandors, mirant embelesada l’Esperit Sant. Celebra les festes patronals a Sant Joaquim, a Santa Anna i a la Mare de Déu dels Dolors.

El poble de Benifallim té un poc més de 100 habitants. Es troba enclavat a la Serrella. L’Ajuntament està instal.lat en l’antic palau dels Montortal. La seua parròquia té per titular l’Arcàngel Sant Miquel.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.