Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 de febrer de 2011
0 comentaris

Els mercats no tenen sentiments: solament dividends (i III)

     Cal destacar que les polítiques actives existeixen des de fa anys, així com quantitats ingents d’orientadors que dissenyen de manera exhaustiva itineraris personalitzats. En aquest sentit, l’existència d’un atur estructural entre els treballadors de menor qualificació converteix la formació en un element clau… però també això ha de ser compaginat amb les prestacions socials. La situació actual i les perspectives econòmiques a curt i mitjà termini no permeten ser optimistes: els plans d’ajust no van encaminats a la generació d’ocupació, sinó a la reducció del dèficit públic sense més. Deixant de costat els drets dels treballadors, els aspectes de justícia i de cohesió social. Per tot això cal potenciar tots els instruments de l’acció protectora. 

     Cal repetir una i mil vegades que no estem davant un problema tècnic, perquè existeixen altres alternatives com és la reforma fiscal que pot incidir en una major progressivitat, i per tant en equitat social, recuperant així mateix figures tributàries suprimides en l’etapa prèvia a la crisi. Però s’ha triat el criteri ideològic: desregular els drets dels treballadors, reduccions salarials, disminució de les prestacions per desocupació, congelació del salari mínim (incomplint promeses electorals), eliminació de tot tipus de suggerimenmts i decisions en matèria de política econòmica. És uina mesura políitica de conseqüències socials per als més pobres.

     El tema està en els ingressos. Si els ingressos s’hagueren aproximat a la mitjana europea, el dèficit de l’estat el 2009 hauria estat poc més del 5% del PIB. A títol d’exemple, si el 2007 la pressió fiscal estava 3,8 punts per davall de la mitjana de la UE, el 2009 el diferencial es dispara fins als 9,5 punts. En matèria fiscal, som l’escamot de cua de la UE. Aquesta regressió ha estat motivada perquè el capital té molt més poder polític i mediàtic  que el món del treball. De nou cal rearmar-nos ideològicament -èticament- per a un futur basat en valors de solidaritat i justícia.

     PD: D’uns papers trobats al Monestir de Santa Maria de Nassiu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.