Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de febrer de 2011
1 comentari

Els ciberactivistes, una nova forma de militància social (I)

     La realitat social canvia i les formes de militància també. El poder fa servir la ideologia i la informació com a eines de dominació social. La militància sempre ha sabut contraposar noves idees per tal de neutralitzar els efectes perversos del monopoli (in)formatiu. En l’era digital de les noves xarxes d’informació, el poder i la militància es traslladaren a aquest àmbit. Un exemple del que diguem ho vivim en la polèmica internacional a partir de la filtració i divulgació de milers de documents secrets de diversa índole a través de la pàgina de wikileaks.
     Aquest espai digital s’autoanomena d’activisme cibernètic. Els seus militants s’autoanomenen ciberactivistes. Fou organitzat el 2006 per periodistes, matemàtics, enginyers i tècnics dissidents de diversos indrets, entre aquests Taiwan, EEUU, Austràlia, Àfrica i Europa. El seu director és l’australià Julian Assange. El poder d’aquesta nova forma de militància està demostrat per l’impacte polític que ha aconseguit crear sobre les grans potències mundials i centres de poder.
     El seu objectiu és publicar els arcana imperi del poder. O siga, dur a la llum la veritat amagada deliberadament pels dispositius del poder que manipulen les societats amb permanents cortines de fum. La sentència de Crist: la veritat us farà lliures, podem dir que va tornar la motivació a aquesta nova militància.
     Entre els milions d’informacions divulgades per aquest mitjà, podem destacar el vídeo que feren públic, després de descodificar el codi secret de la CIA, sobre l’atac covard i cínic d’un helicòpter Apache a Iraq contra un grup de civils amb el resultat de 12 morts, entre aquests dos periodistes de l’agència Reuters. Si voleu veure el vídeo el trobareu ací.  
     Un altre vídeo sobre la mort de civils a Afganistan també va xocar perquè revela de forma explícita la hipocresia d’aqueixa guerra l’objectiu de la qual és obtenir el control de les gegantesques reserves de gas del mar Caspi a través de la gestió de gaseoductes que travessen el país. Podeu veure’l ací.  
     PD: D’uns papers trobats (i traduïts) al Monestir de Santa Maria de Nassiu. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Crec que, de forma més modesta, també són ciberactivistes tots els qui envien informació rellevant i tots els qui fan una crida a intervenier en algun assumpte, encara que només sigui firmant un manifest. Organitzacions com ara AVAZ i Amnistia Internacional, per exemple, troben un suport important en accions promogudes per cibernautes. Val la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.