Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 d'abril de 2013
1 comentari

EL VERGER (LA MARINA)

Situat a la comarca de la Marina Alta, a la part nord de la mateixa. Al sud-oest
del terme penetra la serra de Segària, que descendeix des dels 505 metres d’altura ràpidament fins a la plana litoral recorreguda pel riu Girona sobre el qual s’estén la major part del terme de Verger. La vegetació de la serra de Segària està formada per garriga, compost de romaní, margalló, etcètera. El terreny conreat al terme aconsegueix més de 500 hectàrees, la major part de regadiu. Fins a finals del segle XIX va predominar el conreu de la vinya, que va ser substituït pels cítrics, les hortalisses, la dacsa i els fruiters. L’economia de Verger basada en l’agricultura s’ha vist últimament confortada pel turisme de la platja de “Deveses” que ha aportat llocs de treball a gran nombre dels seus habitants. El seu terme limita amb “les marjals “pertanyents al municipi de Dénia, que després de l’abandonament del cultiu de l’arròs, s’han instal · lat parcs per a visites turístiques. Actualment té uns 5.000 habitants. La seua parròquia té per titular a La Mare de Déu del Rosari i pertany a l’Arxiprestat de “la Preciosíssima Sang”.

El temps de la Reconquesta era una xicoteta alqueria musulmana, que després de la seua conquesta, va ser donada a Pere Eximenes de Carròs. En 1544 es va segregar de Dénia i comptava llavors amb 50 famílies morisques. Va tenir el seu senyoriu durant el segle XVI el magnífic Joan Jeroni Vives, que després de sostenir un llarg plet amb els marquesos de Dénia, per la pretensió que tenien sobre certs drets sobre algunes muntanyes i deveses, va acabar per vendre-ho per escriptura el 21 setembre 1580, document històric que descriu la retolació “la marjal”del Molinell. Pràcticament deshabitat amb l’expulsió dels moriscos 
en 1609, no va aconseguir recuperar-se fins ben entrat el segle XVIII. El 1900 tenia ja uns 2.000 habitants. Es conserven les ruïnes d’una torre probablement de temps dels àrabs. Va tenir darrerament el senyoriu el duc de Medinaceli, el palau senyorial encara es conserva.
 
En 1544 es va erigir en Verger una rectoria de moriscos. Els diumenges i festius celebrava la segona missa el capellà de Mira-rosa, que llavors atenia també Verger. Se celebren festes a la titular, la Mare de Déu del Roser, i al patró, Sant Roc, al mes d’agost. Per a una millor atenció religiosa als residents del complex turístic de la platja s’ha construït aquests últims anys la Capella “Regina Pacis”

PD: Text traduït de l’ALELUYA, de l’Arquebisbat de València. Per a quan una edició d’aquest full en valencià? La imatge és del web de l’Ajuntament. 
I té raó Pere, volia corregir-ho però m’han telefonat… i he hagut d’eixir de casa… i ara només entrar de nou he vist el toc d’atenció. Gràcies 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.