Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 d'agost de 2012
0 comentaris

“El Sexenni de Morella”, article del P. Bausset, aparegut al Periódico Mediterráneo passat dijous

Bausset 12/08/2012

Cada 6 anys, Morella es vesteix de festa, en la celebració del Sexenni en honor de la Mare de Déu de Vallivana. Enguany el Sexenni en la seua 53ena edició, començarà el 17 d’agost, amb la Rogativa que des de Morella es desplaçarà al Santuari de la Mare de Déu. I serà el dissabte 18, quan la imatge de Santa Maria arribe a la capital dels Ports.

El Sexenni té el seu origen en la protecció que la Mare de Déu va fer de Morella, en la terrible pesta de 1672. Un any després, “el Justícia, Jurats i Consell de Morella”, van acordar “donar grasies a la imperatris de totes les creatures y senyora nostra la Verge de Vallivana ara i en tot tems en un novenari de sis en sis anys per l’benefisi de la salud alcanzada en l’any passat”. Per això el poble decidí “en demostració de agraïment, se porte a la present vila, y se li celebre un novenari en la iglesia major, perque se continue y aumente la devosió á la sagrada image”.

L’edició facsímil de la Historia de la Muy Noble, Fiel, Fuerte y Prudente Villa de Morella, de Francisco Oliet Palos, de 1861, descriu la “Historia de Maria Santísima de Vallivana. Su origen y antiguedad”. En aquest text, Oliet es fa ressò de “la breve historia de Maria Santisima que se publicó en Valencia por Joseph Garcia en 1721”, i escriu: “Esta Santa Imagen es de los tiempos de los Santos Apóstoles quando el Apostol Santiago estuvo en Valencia y despues en Peñíscola”. L’Apòstol va passar també per Morella, on va trobar “en el bosque de Vallivana (que dista dos leguas de la villa) la estatua del Dios Jupiter la derribó por sus manos de aquel injusto trono y colocó en el, la Imagen Sacrosanta de Maria Madre de Dios, para que fuese venerada de los fieles christianos”.

El llibre detalla “su aparicion y hallazgo (en tiempo de dicho rey D. Jayme) por un humilde pastor”. El text descriu també la imatge de Santa Maria, que és “de barro cozido; pero de un rostro tan hermoso, que parece animado” i per això mateix, “roba y atrae los corazones de los que la miran y veneran”. El text inclou els capítols referents a “su culto y devocion”, els “Prodijios obrados por su intercesión”, descrivint el “motivo de las fiestas sexenales” i el “modo conque la Ylte. Villa las exequta”, la “casa y hermitorio de Vallivana” i els “Gozos en honor de Ntra. Sra. de Vallivana”.

En 1929 Eduard López Chavarri, escrigué en referència a la festa del Sexenni: “fa goig de vore el camí solcat per núvols d’incens, cobert d’enramades, i ple de cants religiosos, de llums, d’arcs que brillen al sol, de flors, de “visques” entusiastes”.

Com escrivia Joaquim Puig fa sis anys, el Sexenni, “És una aliança entre el passat i el futur, entre els morellans més enllà dels pensaments, el temps i la condició”. I el filòleg Vicent Pitarch, escriu: “quan un s’acosta a Morella, tot participant de les festes del Sexenni, t’assalta la impressió d’endinsar-te en un ambient barroc”, pel fet que ”Morella es transfigura durant les festes del Sexenni”.

En la seua devoció a la Mare de Déu de Vallivana, la beneïda entre les dones, els morellans ens ensenyen a confiar en Santa Maria, mare de consol i d’esperança i estrella que il•lumina les nostres nits.

Que la Mare Verge, que és imatge de l’Església i que amb el cant del Magníficat proclama la grandesa del Déu que ens salva, ajude els morellans a viure aquest Sexenni per tal d’avançar en el camí de la fe. 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.