Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 d'octubre de 2013
0 comentaris

El Salvador i Santa Mònica (i 2)

En ubicar-se la parròquia del Salvador a l’església de Santa Mònica, la parròquia passà a anomenar-se del Salvador i Santa Mònica. La portada central de l’edifici està formada per un arc de mig punt i s’hi pot veure una fornícula amb la imatge de santa Mònica. La façana, que en un principi fou d’estil barroc, actualment destaca per la seua austeritat, que imita les primitives basíliques romanes per la seua simplicitat, s’estructura en sis pilastres, dos balcons laterals i diverses finestres. Remata la façana un frontó amb un òcul cegat.

Les dues espadanyes que figuraven, en un principi, en la façana del temple, foren substituïdes pel campanar actual, obra de Javier Goerlich León el 1915. Està format per dos cossos de base quadrada i sobre la terrassa un templet de reminiscències barroques.

Actualment, la planta de l’església és de creu llatina, atri, capelles laterals, cúpula amb llanterna sobre petxines en el creuer. La capella de la Comunió, que és on es venera el Crist de la Fe, és de forma rectangular, d’orde corinti, amb cimborri, cúpula i llanterna i l’altar del mateix orde, està format per dues columnes i estàtues als costats, acacabats amb un escut sostingut per un àngel.

En l’interior del temple destaca la columna, que segons la tradició, en què fou nugat Sant Vicent Màrtir quan era dut des de Saragossa a València per a ser martiritzat. Fou traslladat a la seua antiga ubicació en una casa-hostal en el carrer Sagunt, per obres que es van realitzar, al lloc on actualment es troba.

A l’esquerra de la façana hi ha un panell ceràmic dedicat a Sant Vicent Ferrer i col.locat el 1957. Recorda l’entrada triomfal el 1412 a la ciutat i en la part inferior està gravada la conversació que mantenia amb el franciscà, que l’acompanyava: “Pare Vicent? Com va la vanitat?” Sant Vicent li contestà: “Va i ve però no es deté” 

En la paret recaient al carrer Sagunt hi ha un  panell de ceràmica realitzat el 1951, protegit per una xicoteta teulada que representa el Crist de la Fe, imatge a la qual se li té al barri del carrer Sagunt gran devoció. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.