Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 de maig de 2009
0 comentaris

El polític municipal ha de buscar el bé comú per damunt de tot,

El polític municipal ha de buscar el bé comú per damunt de tot,
per Àngel Canet Català (angelcanet@hotmail.com)
Publicat el dia 8 de maig al Crònica 708

La política, a més d’apassionant, és un tema bàsic i fonamental a la vida: sense política no es pot viure i tots som polítics ja que vivim en societat.
 
I si la política és inseparable de la vida de cada persona, aleshores els polítics són necessaris i són dignes de lloança, de respecte, gratitud i suport. Mitjançant la política es gestionen els assumptes que afecten la ciutadania. L’alcalde i els regidors són polítics en el millor sentit del mot ja que el seu treball consisteix que els veïns visquen millor i convisquen en harmonia i tranquil·litat.

Per tal de ser un bon polític municipal, ajuden unes qualitats molt positives com són la intel·ligència desperta, un autocontrol gran (no irritar-se per poca cosa), no alçar la veu en les discussions dels temes, no fer servir els insults personals, capacitat per tal de veure la situació i aportar solucions, no desanimar-se ni cansar-se davant les reaccions infantils o egoistes d’alguns veïns. Els polítics municipals han de tenir capacitat de treballar en equip, per a la qual cosa precisen de saber escoltar les raons i les propostes de tots, que cada regidor realitze les tasques que té encomanades sense interferències de l’alcalde o dels altre regidors i que la revisió de les responsabilitats de cada u es facen sense humiliar ni desqualificar ningú, distingint entre errors i mala voluntat o irresponsabilitat.
 
Per si açò fóra poc el polític municipal necessita d’un codi ètic que incloga almenys la sinceritat i el servei desinteressat a tots els ciutadans.
 
El polític municipal no veu els del partit de l’oposició com enemics a qui no se’ls dóna ni aigua ni se’ls concedeix cap responsabilitat, sinó que els veu com un rival que mereix ser escoltar, i racionabilitat, és a dir es poden acceptar raons o propostes del rival polític si es consideren justes i adequades per al bé del poble.
 
El polític municipal es presenta per tal de servir els ciutadans, per tal de dedicar energies i temps a solucionar els problemes comuns, per tal de ser imparcial i evitar qualsevol favoritisme.
 
Un polític municipal no es presenta per tal d’obtenir beneficis o interessos personals o familiars. Ell ha de ser el primer que se sotmeta a les lleis o normes municipals.
 
Sabem que l’ajuntament compta amb tres elements que són impostos o taxes, unes normes o lleis municipals i uns programes a realitzar per tal de millorar la vida dels ciutadans o per tal d’atendre les necessitats ordinàries i imprescindibles del poble: fer o no una piscina, un jardí, uns bancs a la plaça, l’estat del cementeri, el subministrament de l’aigua de les cases, l’accés a les noves tecnologies, etc. Entre les tasques de l’ajuntament ha d’haver programes per tal d’atendre necessitats de tipus cultural, de convivència, d’oci, per tal d’elevar la cultura i gaudir-ne (que no es reduesca tot al centre de Salut, menjars, música, a pesar de la importància que tenen aqueste coses).
 
Uns polítics municipals fan tot el possible per tal d’escoltar les queixes dels veïns i també tenen en compte les propostes de solució de problemes que ajuden a millorar la vida comuna del poble. Ja sabem que no necessàriament estan obligats a fer-los cas, però és de savis escoltar-los i veure com raonen les propostes que fan.
 
Un cristià a l’ajuntament, en tant que alcalde o regidor, no compta amb un manual que li diga quines acctivitats ha de fer, com prendre les decisions, com tenir cura del centre de Salut o fer els pressupostos però un cristià en la política municipal no es bota l’ètica del cristià, adverteix quan es fa mal a algun veí injustament i intenta impedir-ho de forma raonable i adulta.
 
Si tot açò que hem posat en comú ho tingueren en compte els alcaldes i regidors dels 33 pobles de la nostra Vall d’Albaida l’activitat política i el benestar dels nostres pobles faria un gir de 180º i no és una frase dita. Sabem massa quin és el comportament (bastant generalitzat) dels nostres polítics municipals. Per això fem una crida al trellat i el treball a favor del veí (i no únicament i exclusiva del meu “profit” com a alcalde o regidor).
 
PD: Aquest escrit és un reconeixement a la tasca desinteressada dels regidors dels nostres ajuntaments (especialment a aquells que, darrerament, han estat “víctimes” de la manca de cultura democràtica que encara avui dia “impera” als nostres ajuntaments). I vol ser, a més a més, una xicoteta forma de contribuir, en la celebració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics, per tal que totes i tots tinguem els alcaldes i regidors que ens mereixen als nostres pobles.
 
Dedicat a Rafael Fenollar Banyuls, regidor del BNV a l’Ajuntament de Salem.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.