Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 de setembre de 2019
0 comentaris

El gel-Els gels (I)

Des del món rural el juí que ens inspira el gel és negatiu, perjudica enormement els conreus i floracions de moltes collites com vinyes, arbres fruiters, hortalisses, sobretot en èpoques crucials de naixement i floració. El gel és perniciós en molts moments, desfà els plans i esperances de molts treballadors.

Pel que fa a l’humà, com esglaia un cor de gel, una mirada de gel, impressió que et deixa gelat fins els ossos com el gebre matiner o aqueix borrissol fred que ix de les parets del cogelador com florit que es queda enganxat. Després del gebre, el gel picat sobre el que dormen els peixos en la pescateria. La primera vegada que ho vaig vore, vaig dir: Quina bona idea, un granissat de peix! Però vaig  en vaig tastar un gotet i no em va convèncer. Les pescateries no són el millor lloc per a prendre un granissat. El peix et mira amb els seus ulls bòvids com dient: no t’ha agradat el granissat de llobarro, veritat?

El gel més familiar és el glaçó comú. Pot ser de diversos tipus. Està el glaçó de bosses de gasolinera, aqueix glaçó amb consciència de grup. De fet sols té aqueixa consciència. Obris la bossa, intentes traure un sol glaçó i és impossible, estan tots garrapinyats. Es fan un, formen un bloc gegant. Intentes ficar el bloc en el got i no hi cap. L’única solució és prendre’s un café en el bidet.

Un altre gel amb molta demanda és el gelat casolà. Aqueix botellot a casa quan prens kalimotxo en un got amb gel sols que es queda blanquinós i ovalat i no gela. És l’únic gel que no gela… però que sap a nevera. De fet, li dóna a tot el kalimotxo sabor de nevera i ja ha de ser intents un sabor per a anular el sabor a kalimotxo.

Fins ací la meua atenció se centrà freqüentment en el gel casolà que provocava unes aspiracions goloses en la meua boca amb el consegüent dolor de panxa i l’esbroncada repetida “no menges gel, llença aqueixes porqueries”. Eren escalfamentes infantils. Que el gel és aigua congelada no admet discussions. Però per què sap distint que l’aigua?

PER SEVILLA…
20.08.2007 | 7.04
NO ELS CONEIXEU ENCARA?
02.05.2007 | 4.57
Per a què votar? (i 2)
13.03.2014 | 5.01

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.