Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

13 de març de 2012
0 comentaris

El canonge ROC CHABÀS

     Aprofitant l’avinentesa que avui fa cent anys que Roc Chabàs moria a Dénia, a l’edat de seixanta-set anys, i que, com en tants altres casos, es tracta d’un valencià il.lustre oblidat (i en aquest cas a l’Església de València li hauria de caure la cara de vergonya i a l’AVL un poquet menys, però també), us deixe el que diu l’enciclopèdia Catalana sobre aquest valencià (sort tenim que sempre hi ha algú que es recorda de les dones i homes que ens han fet no avergonyir-nos de ser el que som: VALENCIANS… i no com altres… que no vull assenyalar -és de mala educació-):

 Roc Chabàs i Llorens

Dénia, Marina Alta, 1844 — Dénia, Marina Alta, 1912

Erudit.

Cursà la carrera eclesiàstica a València (1858-68), i fou, primerament, coadjutor de la parròquia de Dénia i, des del 1891, canonge arxiver de la catedral valentina. Començà la seva obra d’investigador amb treballs d’història local (Historia de Denia, 1876, que li donà prestigi;Historia del venerable fray Pedro Esteve, 1880). 

Roc Chabàs i Llorens – © Fototeca.cat

El 1886, de Dénia estant, inicià la publicació de la revista “El Archivo”, els set volums de la qual representen una considerable aportació documental i crítica a la historiografia valenciana (i també a la de l’art). Hi col·laboraren Joaquín Costa, Fidel Fita, Eduardo Hinojosa, etc. A banda els abundants estudis monogràfics que inserí en la seva revista, Chabàs publicà diversos llibres d’història jurídica (Génesis del derecho foral valenciano, 1902) i eclesiàstica (Episcopologio Valentino, 1909). També fou ben meritòria la seva labor en el camp de la història literària, centrada en escriptors valencians de llengua catalana de l’edat mitjana: la reedició de La brama dels llauradors de Jaume Gaçull, el 1901; l’Estudio sobre los sermones valencianos de san Vicente Ferrer, el 1903; l’edició crítica de l’Espill, de Jaume Roig, el 1905. Durant la seva etapa de canonge ordenà i catalogà l’arxiu de la seu de València.

     PD: No us puc facilitar ara l’article de Josep Miquel Bausset sobre Roc Chabàs que apareixia dissabte a Levante-EMV. Només el tinga us el donaré a conéixer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.