Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

22 de desembre de 2011
1 comentari

“El Betlem de la Pigà”, pel P. Josep Miquel Bausset (OSB)

Publicat a El Periódico Mediterráneo:

“Cada any el Betlem de la Pigà ens porta l’alegria del Nadal. Amb text del poeta Miquel Peris i música de la compositora Matilde Salvador, són prop de 200 persones (totes elles aficionades) les que representen i recreen, juntament amb el relat del Naixement de Jesús, els costums i les actituds de la societat de la Plana, amb referències ben explícites a l’actualitat del dia a dia.
 

Són molts els personatges que intervenen i donen vida al tradicional Betlem de la Pigà: des de l’Àngel Perot, a Tombatossals, des del Rei Barbut a les beates de Sant Nicolau, els Reis d’Orient, Maria, Josep i l’Infant Jesús, que naix al Desert de les Palmes. També tenen un lloc destacat el grup Els Llauradors, els Dansants del Corpus o les Colles de Dolçainers, que interpreten les belles nadales de Matilde Salvador. O la Coral Vicent Ripollés o el Cor Música Viva. De fet, el Betlem de la Pigà és la tradició més representativa del Nadal castellonenc, una tradició que hem de conservar i donar a conèixer encara més.

El Nadal, que, a més del Betlem de la Pigà ens porta tradicions tan boniques com les representacions dels Betlems vivents, o l’Albà de Llucena i la Nit d’Albaes de l’Alcora, ens parla del Déu fet home, de l’Emmanuel, el Déu-amb-nosaltres. Un Déu pròxim a tots els qui sofreixen. Un Déu que dóna sentit i plenitud a la nostra vida. Un Déu que ve al nostre món, per il.luminar la foscor dels nostres cors.

El Nadal, cada Nadal, és a més, una crida a la solidaritat i a la generositat amb els més desvalguts. Com diu el teòleg J. A. Pagola, “Déu no ha nascut perquè els privilegiats de la terra ho celebren amb dinars i sopars abundants i regals inútils. Déu ha nascut per compartir la nostra vida, posant llavors d’esperança en aquells que ja no esperen res”.

Sense aquesta esperança, que ens fa obrir camins nous enmig de la foscor, el Nadal no serà sinó una festa buida. El misteri del Nadal, que renova els nostres cors, és viure ja l’alegria que anunciaren els àngels als pastors: Déu és amb nosaltres. Déu ha vingut a nosaltres, ha entrat en la nostra història, per compartir la nostra vida i per fer-se present en el nostre món. Per això, el Nadal ens ha d’ajudar a descobrir aquest Déu en les famílies que passen necessitat, en els ancians que viuen sols, en els malalts i els qui han perdut el treball o la il.lusió de viure, en tanta gent marcada per la depressió o la tristesa.

Com deia recentment en una homilia el P. abat Josep Mª Soler, “la nostra societat, davant les pors i el pessimisme, necessita raons per a l’esperança. No per a una esperança limitada al benestar econòmic i material, que sempre és efímer i topa amb el sofriment i la mort, sinó una esperança que vaja més enllà dels límits d’aquesta vida”. Nadal ens porta aquesta esperança. Una esperança que no defrauda i que dóna sentit a la nostra existència. Nadal, amb Maria, la jove de Natzaret i Josep, ens ha d’ajudar a descobrir en l’infant de Betlem el Déu-amb-nosaltres. El Déu que es fa proper al sofriment humà. I és en la senzillesa dels pastors i dels Reis, que podrem acostar-nos a Jesús, príncep de la pau, per portar al nostre món un missatge d’esperança i d’alegria.

En la Nit Santa de Nadal, tots nosaltres podem descobrir al nostre voltant, àngels que ens ajuden a vore el nostre món amb els ulls de Déu.

“La nit de Nadal/ és nit d’alegria,/ el fill de Maria/ és nat al portal”, canta una de les nadales valencianes més populars. Que aquesta Nit Santa porte l’alegria i la pau al nostre món i als nostres cors. I que ens porte la “carabasseta ben torrà al Betlem de la Pigà” i a totes les llars de la Plana i dels Ports, de l’Alcalatèn i del Maestrat, de l’Alt Palància i de l’Alt Millars.

Bon Nadal a tots!! Vítol!!” Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.