EL BARÒMETRE EVIDENCIA EL MAPA DE LA DESIGUALTAT DE LA LECTURA A ESPANYA. |
Baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres 2009 |
FGEE |
• Sexe, edat, estudis, hàbitat i ocupació són determinants en l’hàbit lector
• Per primera vegada la mitjana d’hores setmanals dedicades a la lectura supera les 6 hores entre els lectors freqüents
• L’índex de lectura se situa en el 55% de la població major de 14 anys, percentatge que es manté estable amb oscil·lacions en els últims cinc anys
• Els que més lligen són els xiquets entre 10 i 13 anys (91,2%) i els jóvens entre 14 i 24 anys (70,5%) i els majors de 65 els que menys (29,8%)
• Quasi un 25% de la població llig en Internet i el 28% va acudir a una biblioteca
• La novel·la històrica és el gènere preferit entre els lectors, però els hòmens fugen de les romàntiques i les dones de les de ciència-ficció i fantàstiques
• El perfil del lector espanyol continua sent el de dona, universitària, jove i urbana que prefereix la novel·la, llig en castellà i a casa, per entreteniment
• El 26% dels lectors tria llibres de butxaca, el 45% llig més en vacacions i més d’un 40% dels lectors va comprar llibres no de text en l’últim any
• El xiquet amb el pijama de ratlles de John Boyne ha sigut el llibre més llegit en 2009, però Larsson va ser l’autor més llegit i comprat
La taxa de lectors de llibres a Espanya es va situar en el 55% de la població major de 14 anys en 2009, dels que el 41,3% assegura llegir llibres diària o setmanalment – són el que anomena lectors freqüents- i un altre 13,7% – són els denominats lectors ocasionals- que declaren llegir alguna vegada al mes o al trimestre, segons els resultats del Baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE), patrocinat per la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura.Aquesta dada posa en relleu que el percentatge de lectors s’ha mantingut, si bé amb algunes oscil·lacions, en els últims cinc anys.
Per comunitats autònomes, Madrid es manté com la Comunitat amb població més lectora (64,4%) i supera en quasi deu punts la mitjana nacional, mentres que Castella – La Manxa (50,5%), Andalusia (50,2%) i Extremadura (49,4%) tanquen la part baixa de la taula. A més de Madrid, altres huit comunitats, tenen índexs de lectura per damunt de la mitjana espanyola: La Rioja (58,4%), Aragó (58,3%), Cantàbria (57,8%), Navarra (57,7%), Canàries (56,9%), Comunitat Autònoma Basca (56,8%), Catalunya (55,6%) i Balears (55,3%). Huit comunitats no aconsegueixen aconseguir l’índex de lectura mitjà. A més de les mencionades Castella – La Manxa, Andalusia i Extremadura-, Castella i Lleó (55,0%), Galícia (54,9%), Comunitat Valenciana (54,6%), Múrcia (54,3%) i Astúries (52,9%).
La grandària de l’hàbitat també influeix enormement en la lectura i així, són les poblacions de més d’un milió d’habitants les que concentren el nombre més gran de lectors (66,6%) i les de fins a 10.000 habitants les que menys (45,7%)
Segons l’ocupació, els estudiants (73,7%), els que tenen treball (60,7%) i els parats (59,3%) són els que acaparen el major percentatge de lectors, mentres que els jubilats (35,4%) i les ames de casa (44,5%) són els que menys lligen. Cal destacar respecte a altres anys l’augment de lectors entre els parats.
L’informe 2009 fa referència a la intensitat lectora dels espanyols i destaca que el 58,2% dels entrevistats major de 14 anys declara haver llegit algun llibre en l’últim any. Entre els lectors freqüents, el 41% dels entrevistats, el nombre d’hores que lligen generalment en una setmana és de 6,2 hores. Per primera vegada se superen les 6 hores setmanals de lectura.
En analitzar l’idioma habitual de lectura, l’informe assenyala que el 93,3% dels entrevistats lligen habitualment en castellà, seguit per un 4% de lectors que lligen habitualment en català, un 0,5% en gallec, un 0,3% en èuscar i un 0,1% en valencià. A més, l’1,1% llig en anglés i el 0,2% en francés.
Per comunitats autònomes, a Catalunya el 22,1% dels lectors llig habitualment en català i el 12,4% en Balears; a Galícia el 7,4% dels lectors llig en gallec habitualment. En el País Basc, el 4,3% té a l’èuscar com a idioma habitual de lectura i a la Comunitat Valenciana l’1,2% llig en valencià.
Al document adjunt trobareu la nota de premsa completa, emesa per la FGEE
A l’enllaç següent, podeu llegir la presentació completa de l’estudi http://www.aepv.net/documentacion.php?IdSec=1
I el recull de premsa:
Los valencianos, poco amigos de los libros (Las Provincias)
El índice de lectura cae por debajo de la media nacional (El País, Comunitat Valenciana)
Los españoles se decantan por la novela histórica (Levante-emv)
|
Arxius adjunts |
NPRLectura2009.pdf |
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!