Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

3 de setembre de 2019
0 comentaris

Desafecció política de la ciutadania

Els factors que han contribuït a la desafecció política són:

La pèrdua i segrest de drets socials, l’absència d’ocupació, les retallades de les prestacions amb el pretext del dèficit d’estat, el deteriorament de les condicions de vida… això esdevé en mig dels escàndols de corrupció, saqueig del que és públic, amnistia per als que defrauden… però finalment ningú va a la presó, ni s’assumeixen responsabilitats polítiques. La constatació de la tendència liberal de convertir drets constitucionals en negoci (l’aigua, l’educació, la salut, les pensions…).

Els partits polítics són estructures autoritàries, sense diàleg d’igual a igual entre les seues militàncies. Aparats concebuts per a guanyar-se l’electorat, amb una imatge de marca, amb una frase, la finalitat de la qual és obtindre i romandre en el poder. Les successives mentides electorals, conscients que menteixen sabent-ho. Els polítics i els partits són el problema de l’estat que més creix entre els detectats pels ciutadans. Així ho mostren els reiterats sondejos del baròmetre del CIS.

La violència institucional amb què es ve responent a les recents manifestacions (marees de diferents signes i colors…). La criminalització de la disidència, de la participació política. En aquest marc no ens ha de sorprendre l’augment de l’abstencionisme que reflecteixen els sondejos, l’emergència del vot en blanc que es resisteixen a no votar però no troben representativitat, l’increment dels indecisos. La contribució des de les més altes instàncies del govern valorant la resignació de la majoria silenciosa. “Com Déu i el sentit comú mana” diria.

Trencar amb la tendència des descrèdit de la política. Cap a una nova transició, més equilibrada, una reforma constitucional profunda que afronte la demanda de revisar el sistema electoral, una democràcia més participativa amb canals de participació i control ciutadà. Apostar per les llistes obertes per a poder elegir entre els millors, aquells que gaudeixen de credibilitat territorial. Obrir portes i finestres per tal que entre aire fresc. Transparència en les decisions i informar la població dels efectes de determinades opcions. Convertir la indignació en polítiques i acció política. No oblidar mai que el subjecte de l’autoritat política és el poble considerat en la seua totalitat com a titular de la sobirania. Aquest principi reclama una visió de l’economia i de la política que contemple els valors morals i de participació democràtica.

Beat Ramon Llull
29.03.2015 | 4.30
De la premsa
02.12.2008 | 7.23

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.