Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 de febrer de 2013
1 comentari

DECÀLEG FRONT A LA CRISI ECONÒMICA (AMNISTÍA INTERNACIONAL, GREENPEACE i INTERMÓN OXFAM)

De la carta oberta al president de govern arran del Debat sobre l’Estat de la Nació us deixe, traduït, aquest decàleg:

Les polítiques d’austeritat estan incrementant la pobresa i la desigualtat en Espanya i al món. Els ingressos el 2012 de les 100 persones més riques del planeta podrien acabar amb la pobresa mundial quatre vegades. A Espanya, si segueix així, 18 milions de persones (gairebé el 40% de la població) podrien estar en risc de pobresa en 2022. Cal combatre la desigualtat amb un model més just i equitatiu que requereix: recaptar amb justícia, blindar les polítiques socials i enfortir la democràcia amb transparència i participació ciutadana.

 • La limitació de l’accés a la salut per a les persones migrants majors d’edat en
situació irregular vulnera el dret internacional i constitueix una mesura regressiva. Mai les mesures d’austeritat poden comportar incompliments de les obligacions de drets humans per això demanem la modificació del RD 16/2012 perquè es garanteixi el dret al més alt nivell possible de salut per a totes les persones.
 
• Milers de persones segueixen sent desallotjades de manera forçosa, sense respectar les garanties de drets humans que tot desallotjament ha d’assegurar. Per això demanem que, tal i com organismes de Nacions Unides han recomanat, se suspenguin els desallotjaments forçosos i s’adopti una legislació que els prohibeixi expressament.
 
• En el marc de de les mobilitzacions ciutadanes, en alguns casos la resposta al
dret de manifestació no ha respectat els estàndards internacionals sobre ús de
la força. Per això demanem que es respecti el dret a la protesta pacífica, que la policíalleve la deguda identificació i que no quedin impunes les denúncies d’ús excessiu de la força.

 • Mentre el 85% de les empreses de l’IBEX 35 té presència en paradisos fiscals i l’evasió fiscal es xifra en 90.000 milions d’euros a Espanya, els increments d’impostos han recaigut sobre les persones més vulnerables. La lluita contra l’evasió fiscal ha de ser una prioritat ineludible, més efectiva que les retallades o la pujada d’impostos per als fins de recuperació econòmica, i més justa i equitativa.
 
• La correcta gestió dels recursos naturals, el seu caràcter públic i el compliment
la legislació ambiental són una garantia per sectors econòmics com l’agricultura,
el turisme o la nostra imatge exterior. Cal assegurar el futur de la pesca, la sobirania alimentària basada en un model agrícola sostenible o una política forestal que eviti la proliferació de grans incendis forestals.
 
• L’aposta per un model que preservi la nostra biodiversitat és garantia de futur, de generació d’ocupació de qualitat i durador, amb un reduït impacte ambiental. Els anomenats llocs de treball verds que aposten per la protecció i l’aprofitament
sostenible dels nostres recursos naturals i energètics renovables, l’eficiència i la
innovació són la millor aposta per rellançar l’economia.
 
• L’actual model energètic, dominat per les grans empreses, està aprofundint la
crisi, tant per la importació de combustible com pels seus efectes sobre el canvi
climàtic o el risc nuclear. Un sistema eficient, intel · ligent i 100% renovable donaria millors serveis i més ocupació i acabaria amb la dependència energètica i les emissions de CO2, estalviant més de 200.000 milions d’euros l’any.
 
• Les polítiques de cooperació al desenvolupament han encapçalat el rànquing de les retallades, arribant al 70% en ajuda al desenvolupament i al 90% en ajuda humanitària, mentre els espanyols, en plena crisi, van donar 29 milions d’euros per combatre la fam al Sahel. La lluita contra la pobresa és un deure ètic recolzat per la ciutadania, que contribueix a reduir les desigualtats globals, proporciona més seguretat, més estabilitat i més justícia.
 
• Els interessos comercials no poden estar per sobre dels drets humans i la
crisi no ha de servir d’excusa per deixar de complir la Llei sobre Comerç d’Armes. En particular demanem davant la possible venda de carros de combat Leopard a l’Aràbia Saudita, que s’adoptin totes les garanties necessàries de que mai seran usats per cometre violacions de drets humans.

La insensatesa
12.02.2009 | 6.12
AVUI SÍ QUE HA NEVAT
09.01.2009 | 11.44

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. És del tot fals queLes polítiques d’austeritat estan incrementant la pobresa i la desigualtat en Espanya”. Senzillament perque a Espanya no hi ha, legislativament parlant, cap política d’austeritat. El què hi ha és un lladrocini a les classes mitjes i populars per part dels poders polítics i econòmics. L’austeritat és una cosa molt diferent, que aquest pais -i molts ciutadans- no coneixen… gràcies en part a la mentalitat poc responsable que hem tingut de mamar del catolicisme romà.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.