Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

2 de febrer de 2014
0 comentaris

Crist de l’Agonia de les Quart de les Valls

Abandonant la ruta per carrera del Camí del Cid , ens endinsem en l’etapa 50 destinada als senderistes . En ella Quart i la seva blanca ermita del Crist de l’Agonia acullen el pelegrí – caminant .
 
L’edifici té el seu origen durant el s.XVIII , si bé en 1891 va ser restaurat en
profunditat . Actualment es troba envoltat d’arbrat , dels que va escriure el 1965
Lluís B. Lluch Garín : “han plantat uns xiprers al costat del rastell de la vorera . ara són petits i se’ls pot parlar de tu . El dia de demà faran , amb els seus anys d’arbreda , ombró i recollit l’edifici de l’ermita ” ( Las Provincias . Ermites i Paisatges de València , T.II. Recopilació ) .
 
I així és . Amb el seu calvari datat el 1945 condueixen al caminant a aixecar la mirada i contemplar a la façana l’òcul mostrant el perfil del Crist , retallat en ferro i el frontó , guardant els relleus de la creu , l’escala i el sudari . Després de pujar els dos graons de pedra i entrar el pelegrí descobreix la imatge del Crist de l’Agonia , presidint l’altar , acompanyat en els braços del creuer per santa Teresa
de Jesús i Santa Bàrbara . A la part alta  quatre petxines sustenten la cúpula . En ella l’artista alzireny Joséep Antoni Espinar va pintar escenes del Naixement , l’Entrada a Jerusalem , la Verònica i la Resurrecció . A la sagristia es conserva una extensa col · lecció de fotografies pertanyent a la confraria fundada el 1956.
Lectura : Gènesi 18,1-8
 
Se li va aparèixer el Senyor a Abraham a l’alzina de Mambré estant ell assegut a la porta de la seva botiga en el més calorós del dia .
Vaig aixecar els ulls i vaig veure que hi havia tres individus aturats al seu costat . Com els va veure va acudir des de la porta de la botiga a rebre’ls , i es deixà caure a terra.
I va dir : ” Senyor meu, si t’he caigut en gràcia ,  no passis de llarg prop del teu servidor . Que portin una mica d’aigua perquè es rentin els peus i després descansaran sota aquest arbre , que jo aniré a portar un mos de pa , i reposaran forces . Després passaran endavant , que per això han encertat a passar a la vora d’aquest servidor seu . “Van dir ells : ” Fes-ho com has dit . “
Abraham es va dirigir de pressa a la botiga, on estava Sara , i li va dir : ” prepara arroves de farina de sèmola , pasta i fes unes coques . “
Abraham , per la seva banda, va acudir a la vacada i va apartar un vedell tendre i bell , i l’hi va lliurar al mosso , el qual es va afanyar a amanir-lo .
Després va prendre mató i llet , juntament amb el vedell que havia amanit , i hi va presentar , mantenint-se en peu davant d’ells sota l’arbre , mentre menjaven .
Oració : Pare , assegut a la porta de Quart de les Valls, contemple el calvari amb les seves blanques estacionsi la càndida ermita il · luminada pel sol de la Mediterrània . Al silenci , sota els arbres que l’envolten , com Abraham en Mambré , et demano t’allotgis en el meu cor . Tot just tinc una mica de pa , però ” Senyor , si he aconseguit el teu favor , no passis de llarg amb lel vostre servent ” . Et quedes , romans en el profund de la meva ànima . Qui anava a saciar la teva gana , descobreix que ets Tu el que m’ha fet cobrar forces per seguir en el camí .


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.