Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de març de 2013
0 comentaris

Criminalitzar la solidaritat, article del P. Josep Miquel Bausset OSB (Diari de Girona)

JOSEP MIQUEL BAUSSET 

És això el que pretén fer el govern del PP, amb la proposta de reforma del Codi Penal. Els canvis en l’article 318 bis, establirien com a delicte ajudar persones immigrants que es troben en situació irregular. La reforma d’aquest article del Codi Penal, parla de perseguir i castigar penalment els ciutadans que ajuden persones d’altres països fora de la Unió Europea a entrar a l’Estat espanyol. I és que aquest avantprojecte que defèn el PP, criminalitza la solidaritat i l’ajuda humanitària! 
No cal dir que aquests canvis en l’article 318 bis, entren en contradicció amb l’article del mateix Codi Penal, en el qual es fa explícita l’obligació de totes les persones d’ajudar els qui es troben desemparats i en perill. La reforma d’aquets article també és incoherent amb la Constitució Espanyola i amb els Tractats Internacionals dels Drets Humans, com han denunciat Càritas, Justícia i Pau o la JOC.
L’assistència humanitària i la solidaritat no poden ser penalitzats, quan aquesta assistència és moguda per sentiments d’hospitalitat. A més, aquesta reforma és una perversió, una immoralitat i una nova forma d’apartheid, precisament, contra aquells que viuen situacions de vulnerabilitat.
Els polítics del PP caldria que estigueren atents a allò que exigeix el profeta Isaïes: “Trencar les cadenes injustes, desfer els lligams, deixar lliures els oprimits, acollir els pobres que no tenen casa” (Is 58:6) i també: “Si hi ha algun pobre enmig teu, no endurisques el cor ni tanques la mà al germà pobre; al contrari, obri les mans i presta-li tant com necessite”. I el llibre del Deuteronomi afegeix: “No faces injustícies als forasters” (Dt 24:17) i l’Èxode: “No oprimiràs ni vexaràs el foraster” (Ex 22:20) I el Levític: “Quan un foraster residirà amb tu al vostre país, no l’explotareu. El foraster que resideix entre vosaltres vos serà com un dels vostres i l’estimaràs com a tu mateix” (Lv 19:33-34) I Jesús digué: “Era foraster, i no em vau acollir” (Mt 25:43)
Davant aquesta mesura antievangèlica, cal retrobar unes relacions més solidàries. Per això el P. Abat Josep M. Soler demanava “una nova cultura fonamentada en l’humanisme, que torne a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet prosperar la dignitat de les persones i la convivència veritablement democràtica”. 
Com als fariseus, “amants dels diners”, i que “es mofaven d’ell”, també hui, Jesús ens interpel·la: “Vosaltres sou els qui vos feu passar per justos davant de la gent, però Déu coneix els vostres cors; perquè allò que és excel·lent entre els hòmens, és detestable als ulls de Déu” (Lc 16:14-15) 
Caldrà recordar al Govern de l’Estat aquelles paraules del bisbe Helder Câmara, “El crit dels oprimits, és la veu de Déu”? 
En la Setmana Santa se’ns fa present el dolor del nostre món, que el Crist assumeix. I en aquests dies reconeixem en tots els qui sofreixen, el dolor de Jesús a la creu. Els nostres polítics ho haurien de tenir en compte!

PD: Els subratllats els he col.locat jo mateix. La imatge és de http://fentcami.blog.cat/


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.