Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de març de 2011
0 comentaris

Com són els adolescents del segle XXI? (III)

     La violència juvenil. Segueix essent de manera preferent masculina, encara que segons els darrers sondatges ha progressat la violència femenina. Viu envoltat de violència, unes vegades en la pròpia família, en el carrer, entre els companys, en els mitjans de comunicació i l’absorbeix amb tota naturalitat. També ha entrat als col.legis. El fenomen bulling és una manifestació concreta fins a convertir-se en un problema. Hi ha adolescents que tenen por d’anar al col.legi per les actituds violentes. No cal oblidar les notícies de suïcidis que s’han donat en alguns adolescents. Les consultes als psiquiatres o psicòlegs són més freqüents que fa 15 anys a conseqüència de la por i la violència tant física com psíquica que pateix l’adolescent. Tots recordem el cas JOKIN d’Hondarribia.

     El treball i l’atur. Hi ha xavals que no poden o no volen estudiar, se senten a disgut al col.legi i prefereixen anar a treballar. La societat ofereix més treball als adolescents-joves en la segona etapa de l’adolescència, però en moments de crisi els que més el senten són ells. També són conscients que estan mal pagats, però a pesar d’això prefereixen treballar ja que els facilita una major llibertat i una certa autonomia econòmica. En situacions de crisi el destí és el carrer o tancar-se en l’ordinador o ser una rèmora o problema al col.legi. A veure quan ho aprenen els responsables educatius.

     La situació de les famílies. Una de les institucions millor valorades pels adolescents-joves és la família. A pesar d’això es troben, cada vegada més, amb models de famílies molt fràgils, desestructurades, on alguns joves estan vivint la ruptura dels pares. Un altre fenomen nou és el treball dels pares. La mare ha passat al món laboral i l’absència de casa és massa freqüent, a penes es veuen durant la setmana i quan ho fan és de forma esporàdica. Per altra part la diferència d’horaris dels pares fa que l’adolescent d’avui dia es trobe moltes vegades sol, i no trobe resposta quan la necessita. El niu buit, per desgràcia, és bastant freqüent quan arriben del col.legi. Aquesta generació creix i realitza la seua autoafirmació en el grup d’amics i en els diferents mitjans de comunicació al seu abast, especialment la xarxa.

(seguirà) 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.