Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de juny de 2009
4 comentaris

CARPESA, BORBOTÓ I POBLENOU

CARPESA: lloc del terme municipal de València, a 4 quilòmetres de la ciutat, prop del barranc de Carraixet. En 1898 s’intengrà al municipi de València. La seua parròquia està dedicada a Sant Abdó i Senén i pertany a l’Arxiprestat de Santa Bàrbera. Actualment té uns 1.400 habitants.
 
En temps dels àrabs era una alqueria que el rei Jaume I, el 28 de maig de 1238, donà a Bernat Vidal de Besalú. Passà després a la Corona, que la va donar a l’Orde dels Templers, que en ser suprimida el 29 de maig de 1246, passà a dependre de l’Orde de Montesa, en 1258 consta quer tenia una mesquita. El rector d’aquest poble assistia ja al segle XIV als sínodes diocesans. El temple parroquial estigué en un principi dedicat a l’Apòstol Sant Pere, actualment té per titulars els Sants de la Pedra. Té una ermita, amb un Calvari, dedicada a Sant Roc. Celebra festes a Sant Roc, els Sants de la Pedra i el Crist de la Pietat, dimarts, dimecres i dijous després del primer diumenge d’octubre.
 
BORBOTÓ: poble situat al terme municipal de València, a l’horta nord, al costat de l’antiga carretera de València a Montcada de l’Horta. S’incorporà a la ciutat de València el 12 de desembre de 1888. Actualment té escassament un miler d’habitants. La parròquia està dedicada a Santa Anna i pertany a l’Arxiprestat de Santa Bàrbera.
 
En temps dels àrabs era una alqueria que el rei Jaume I donà, el 2 de maig de 1238, a Guillem de Saportella, que ell mateix donà als Templers el 12 de novembre immediat. Fra Gerard d’Alauterio, Prior de l’Orde del Temple, la donà a poblar a Guillem Mir i a d’altres, segons consta a la carta de població atorgada el 30 d’agost de 1245. En 1246 passà a dependre de l’Orde de Montesa.
 
L’actual Església Parroquial va ser construïda el segle XVII, conserva el retaule de l’altar, obra de l’anomenat Mestre de Borbotó, de principis del segle XVI. Aquest pintor, deixeble del Mestre d’Artés i del Mestre de Perea, rebé en les seues obres la influència del Renaixement italià i l’estil hispanoflamenc del segle XV. L’església de Borbotó annexa de Carpesa va ser erigida en parròquia independent el 15 de juliol de 1941. 
 
POBLENOU: caseriu situat entre les dues poblaions anteriors i la ciutat de València. Té actualment uns 1.500 habitants. La seua parròquia, que va ser creada el 15 dde juliol de 1941, està dedicada a Sant Bernat Màrtir i pertany a l’Arxiprestat de Santa Bàrbera. Últimament el temple parroquial ha estat notablement restaurat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. … correu certificat un dia només, no fa molt!. T’ha eixit al tall o te’n recordaves de quan t’ho vaig dir?. Però Poblenou?, crec que no es deia així… ara ho buscaré i t’ho diré, crec que es deia d’una altra manera…  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.