Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 d'abril de 2009
0 comentaris

CAMPORROBLES I FUENTERROBLES

Sant Marcel.lí i Guillem

Poble situat a l’extrem nord-oest de l’altiplà d’Utiel al límit amb la província de Conca. La superfície del terme és bastant plana, amb una altitud de 900 metres. Per l’est està accidentada per la serra de Bicuerca, les altures de la qual són el Turó de las Majuelas, amb 1.106 metres i el vèrtex geodèsic de Caudete de las Fuentes, amb 1.128 metres; un altre sistema muntanyós penetra pel sud en què s’alcen la Pinyarona, amb 1.028 metres i la Presilla, amb 1032; pel nord-oest s’alça el vèrtex geodèsic de tercer ordre de Molón, amb 1.124 metres. Recorre el terme un rierol, format al sud de la vila, que rep l’aportació de diversos bnarrancs i al qual se li dóna el  nom de riu Mare. Travessen el terme les carreteres que uneixen la vila de Fuenterrobles, Villargordo del Cabriol, La Lobuera i Mira (Conca). Té estació del  ferrcarril València-Madrid. A l’època contemporània la seua font de riquesa ha estat la ramaderia (llanar i porcina) i l’agricultura (cereals, vinya, oliveres), però davant la decadència d’aquestes activitats front a la indústria i serveis del segle XX, hi ha hagut emigració, principalment a València i Barcelona. Actualment té uns 1.300 habitants. La seua parròquia està dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat d’Utiel. Pertanyé a la diòcesi de Conca fins l’1 d’octubre de 1957, en què passà a despendre de València.

La vila es troba en un ampli pla, formada en la part antiga per carrers tortuosos i estrets. Es creu que fou fundada a mitjan segle XV, encara que poc es coneix de la seua història. Va ser una aldea del municipi de Requena fins 1782, en què, per privilegi reial se li atorgà el títol de vila, formant a partir d’aleshores municipi independent. En 1285 passà a formar part de la província de València, juntament amb tota la comarca de Requena. L’església en un principi va ser filial de Mira, i pertanyia al bisbat de Conca. El temple parroquial és d’una sola nau, amb vuit altars laterals. La torre-campanar té 25 metres d’alçària, i posseeix un rellotge públic. Celebra festes patronals a Santa Àgueda el 5 i 6 de juliol i a Sant Antoni Abat el 17 de gener. 
Dins del seu terme es troba el barri de Bouera i el Caseriu de Casa Nova, amb 100 i 35 cases. Té una ermita dedicada a Sant Josep. 

FUENTERROBLES: La superfície del seu terme és bastant plana, forma part de la meseta peninsular en el seu sector oriental. Pel sector meridional, el riu Magre el travessa en direcció oest a est. Actualment té uns 700 habitants. El temple parroquial, edificat en 1757, té per titular l’Apòstol Santiago. Celebra les seues festes patronals el primer diumenge de setembre a l’Apòstol i a Sant Antoni Abat i el dos de febrer celebren la Mare de Déu de la Candelària. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.