Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de desembre de 2010
4 comentaris

BIUTIFUL I LA BUENA NUEVA (de cinema)

     Ahir, com deia al BUZZZ, no sabia si anar al cinema o quedar-me a casa. Finalment, vaig optar per anar al cinema. Vaig comprar l’entrada per tal de veure “BIUTIFUL”. Com podem llegir a la sinposi és la història d’un home en caiguda lliure. Però serà l’obscuritat la cosa que il.lumine el seu camí, Uxbal és un heroi tràgic i pare de dos fills que lluita contra una dura realitat i un destí que li és contrari per tal de poder perdonar, perdonar-se, per amor i per a sempre. Ací trobareu més informació del film. 

     I ja després, perquè vaig assistir a la primera sessió de la vesprada, a casa vaig veure “La buena nueva” (de Versió espanyola -la 1-), pel.licula que feia temps que volia veure però no ho havia pogut fer a cap cinema.  És una història d’amor, guerra i religió. I és la vida (durant els anys de la guerra del 36) d’un jove sacerdot en un poble de Navarra. Després de veure la pel.lícula haig d’afirmar que, malgrat el que algú s’enteste a dir, hi ha dues Esglésies (les hi va haver durant la guerra civil) encara avui. L’Església de Rouco i Cañizares (al costat del poder i amb els grups que totes i tots sabem) i l’Església que sent amb el poble, que estima amb el poble, l’Església del “ditxós Evangeli” -com li diu el bisbe de Navarra al P. Miguel a la pel.lícula-. Clar que l’expressió “ditxós Evangeli, en boca del bisbe, no té el sentit que cal sinó tot el contrari. Aquesta pel.lícula disposa d’un material didàctic amb col.laboracions de Ian Gibson i Julià Casanova. És la vida de Marino Ayerra, ordenat sacerdot en 1928, i secularitzat en 1940 a Argentina. La pel.lícula ha estat dirigida per la seua neboda Helena Taberna. Ayerra va escriure un sol llibre No me avergonzé del Evangelio (desde mi parroquia), publicat a Buenos Aires el 1958. Us deixe un fragment del seu llibre:

     “Nos hallábamos por toda Navarra […] en el régimen planificado y sistematizado del pánico; en la ruda labor de previa e indispensable roturación del terreno para las grandes siembras del resurgimiento de España; en la obra, en fin, de concienzudo y completo exterminio de la oposición en los de arriba, y de fría adaptación obligada por el terror en la tierra roturada y desmenuzada de la pobre gente de abajo.”

No me avergüenzo del Evangelio, pg. 51. Citado en La terapia represiva como defensa de la España conservadora (1934-


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. L’Església Católica és Una, i va fer el que va fer, abans de la guerra, durant la guerra i després de la guerra, i encara hui no ha demanat perdó oficialment per tantes vegades que ha actuat contra contra l’Evangeli que predica.
    Puntualment hi ha persones, minories carregades d’una raó que només el temps els dona, que es mantenen fidels a les seues pròpies idees i que, en fer-ho, contradiuen els seus caps, els desobeeixen, (val per a institucions polítiques d’esquerres, per a institucions polítiques de dretes i per a institucions eclesiàstiques). Aquestes minories, però, són excepcions, i no tenen cabuda en les seues respectives institucions. O marxen voluntàriament, o són convidades a marxar.

    Vaig vore La Buena Nueva fa unes setmanes. Em va agradar molt. M’encanta com treballa Unax Ugalde; fins i tot fent de capellà.

  2. Àngel, el bisbe que nomenes que diu ‘ditxós evangeli’ a la pel.lícula i va ser bisbe de Navarra, va vindre després a València. Era el famós Marcelino Olaechea, que va crear ací en València el barri de Sant Marcel.lí, i que quan al concili vaticà II es va decidir que la litúrgia s’havia de fer en la llengua de cada poble per acostar-se als fidels va decidir que la llengua del poble valencià era el castellà.

    i ara dic jo… ditxós arquebisbe!!!!!!

    salutacions!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.