Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de març de 2011
1 comentari

“Bisbes i llibertat d’expressió”, de Josep Miquel Bausset (AVUI.CAT)

     Ací us deixe aquest article de l’amic i monjo de Montserrat, Josep Miquel Bausset, publicat avui a AVUI.CAT.

 L’Església té com a missió fonamental l’anunci de l’Evangeli, que és missatge d’alliberament, de veritat i de llibertat, bona nova que ens ve de Jesús de Natzaret! D’una manera particular, els bisbes d’Amèrica Llatina han estat sempre defensors de la llibertat d’expressió i dels drets dels oprimits.

A primers de febrer Silvio José Báez Ortega, bisbe auxiliar de Managua, alçava la seua veu per denunciar un projecte de llei del govern nicaragüenc, que pretenia limitar els mitjans de comunicació i que amb la censura amenaçava la llibertat d’expressió. Segons informava Zenit l’11 de febrer, el bisbe defensava el dret a una informació sense limitacions i, citant la instrucció de la Comissió Pontifícia per als Mitjans de Comunicació Social Communio et Progressio del 18 de maig de 1971, el bisbe Silvio declarava el dret i l’obligació que tenen els ciutadans a una informació lliure. Un dret que té el ple suport del magisteri social de l’Església!! El bisbe afirmava que només els règims totalitaris limiten la informació per tal de desinformar la població, a diferència de les democràcies, en les quals aquest dret és un dels pilars fonamentals. Amb valentia i llibertat evangèlica, el bisbe Silvio exhortava als nicaragüencs a llegir diaris, a escoltar la ràdio, a vore TV i internet i a informar-se com un deure cristià.

“El periodisme (deia el bisbe Silvio) ha de formar consciència i la investigació compleix una funció social de denúncia de la corrupció i de la immoralitat que atempta contra la societat. Aquesta missió és funció del periodisme”. I encara afirmava el següent: “No es pot fer callar els mitjans de comunicació quan realitzen aquesta funció social ”.

També fa dos anys (Aciprensa 22 de juliol de 2009) el bisbe mexicà de Tampico, José Luis Dibildox, recordava a l’Estat mexicà el deure de protegir la llibertat d’expressió. Dibildox deia: “Davant l’hegemonia dels grans mitjans de comunicació i dels principals grups de poder a Mèxic, calen altres mitjans, que representen una mirada crítica i alternativa a la nostra realitat política cultural i econòmica”. I encara, l’episcopat veneçolà (Aciprensa 13 juliol 2009) alçava la seua veu pels atacs del règim de Chávez al mitjans de comunicació, amb una llei que pretenia limitar o suprimir la llibertat d’expressió.

Com a cristià valencià m’agradaria que els bisbes de les diòcesis valencianes denunciaren amb la mateixa valentia l’abús de poder per tancar TV3. El tancament dels repetidors i les multes a una societat que està al servei de la cultura dels valencians és un fet gravíssim, ja que significa l’empobriment de la pluralitat informativa i l’erosió de les llibertats. Cap pastor de l’Església valenciana no dirà res sobre aquest fet?




Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Bona tarda,

    L’hi enllaço a una notícia que, a parer meu, té quelcom a veure amb aquest artícle.

    http://vozdelosmartires.org/2011/02/27/seria-luz-en-un-mundo-oscuro-el-periodismo-responsable/

    Cal destacar que a alguns estats de Mèxic (Chiapas, Oachaca, entre altres) hi ha hagut agressions i crims perpetrats per catòlics. Les victimes han estat, un cop més, “protestants” (evangèlics de diverses denominacions). Si es vol més informació, aquesta mateixa pàgina en parla abastament.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.