Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 de novembre de 2008
2 comentaris

BENIMASOT, FAGECA I TOLLOS

Situat a la vall de Seta, entre les serres d’Alfaro, Almudaina i la Serrella. La superfície del terme és muntanyosa, envaïda pels contraforts de la serra d’Almudaina i la Serrella. Les altures principals són: el Tossal del Rei, amb 954 metres; la Llobera, amb 931; el Tossal Blanc, amb 974; i la Torreta, amb 836. El riu Seta circula amb el límit sud, li aflueix el barranc de l’Ullal. El poble està situat al vessant nord de la serra d’Almudaina. Des de començaments del segle XX la població ha minvat progressivament, té actualment uns 150 habitants. La parròquia té per titular la Puríssima Concepció i pertany a l’Arxiprestat de la Serrella.

Va ser una alqueria musulmana. Pertanyé a l’almirant Roger de Llúria i més tard al comte de Terranova, i passà després a la Corona. El rei Pere el Cerimoniós donà el lloc al seu fill, Martí l’Humà, i passà després per herència d’aquest, al seu nét bastard Frederic de Lluna. En 1447 Alfons el Magnànim el va recuperar per a la Corona. En 1602 estava habitat per 18 famílies de moriscos. Pertanyé als Cardona, marquesos de Guadalest i va ser senyoriu del marqués d’Ariza.
En 1574 l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera traslladà la parròquia del castell de Seta al lloc de Benimasot, que constava de 12 cases, i els atotgà la facultat de construir-se l’església i casa abadia, i els afegí com annexos els indrets de Costurera, Beniasmet, Rafalet, Tollos, Capaimona, Beniazio i Rafalet de Beniazio. Darrerament ha estat filial de Fageca, i s’ha constituït com a parròquia el 29 de setembre de 1953.

Fageca, poble situat a la vall de Seta, entre les serres d’Alfaro i la Serrella, té actualment uns 200 habitants. La parròquia va ser erigida en 1574, comptant aleshores amb 22 cases de moriscos i està dedicada a l’Esperit Sant. El temple va ser construït al segle XVI, i ampliat en 1745. És d’ordre compost i el seu altar renaixentista. Celebra festes al Santíssim Sacrament, la Mare de Déu dels Dolors i Sant Francesc Xavier el darrer diumenge d’agost i els dos dies que segueixen.

Tollos en temps dels àrabs era una alqueria anomenada Toyllo, de la qual Jaume I, en 1248, donà terres a alguns cavallers que l’havien ajudat en la conquesta. En erigir-se la parròquia de Benimasot al segle XVI se li va donar com annex. La seua església està dedicada a Sant Antoni de Pàdua. Actualment té uns 35 habitants.

PD: Done les gràcies a ALlCh, de l’ALELUYA (per les seues referències al voltant dels nostres pobles)

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.