Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de juliol de 2008
0 comentaris

BENAVITES

Municipi situat al nord-est de la Vall de Segó, prop de la costa, al confí de les províncies de València i Castelló. La superfície és plana. Actualment té una 650 habitants. La parròquia té per titular la Mare de Déu dels Àngels i pertany a l’Arxiprestat “La Baronia-Les Valls”.

Dins del terme a l’època romana, per la influència de Sagunt, degueren existir algunes viles rústiques, de les quals han arribat a l’actualitat algunes làpides amb inscripcions romanes que indiquen que aquest lloc estigué habitat a l’època romana. Als seus orígens fou algun rahal o alqueria. El rei Jaume I la va donar a Bernat de Matoses, la família del qual la vengué en 1394 a Bernat Vives de Canyamàs. Posteriorment passà a dependre del Consell de València, que més tard la vengué a la Corona. Al segle XV tornà a ser lloc de senyoriu, pertanyé als comtes d’Almenara i Cocentaina, els quals ordenaren la construcció de la torre de la Senyoria. En l’esmentada Torre s’han trobat inscripcions romanes i hebrees i es tenen notícies d’un sepulcre de marbre amb relleus i inscripcions. En 1624 fou convertit en comtat i en 1628 en marquesat. En el marge esquerra del barranc de Benavites es troba el molló dels “Quatre Bisbats”.

En 1535 es creà la rectoria dels moriscos, desmembrant-se de Sagunt, amb els anexos de Quartell i Alarap; en l’arranjament parroquial de l’Arquebisbe Ribera en 1574 s’erigí definitivament la parròquia amb l’advocació de la Benaventurada Verge Maria, tenia aleshores 48 cases de cristians. El temple es degué construir aleshores, davall els auspicis de Sant Joan de Ribera, l’escut del qual apareix a la volta del transagrari; en la façana es veu esculpit “ANY 1681”, la qual cosa sembla indicar la data del seu acabament o potser un enxamplament. L’1 d’agost de 1776 se celebrà la primera missa en la nova capella de la Comunió, quedant reservat el Santíssim Sacrament i es col.locà la imatge de la Puríssima a la seua fornícula; el 30 d’octubre de 1779 es posà la campana nova en la torre-campanar; i el 18 de maig de 1792, el rellotge de la fatxada de l’església. Per Reial Ordre del 28 d’abril de 1867 s’agregà al seu municipi el llogaret de Benicalaf, la seua església dedicada a l’Apòstol Santiago i la seua feligresia foren agregats en l’arranjament parroquial de 1902 a Benavites. Se celebren festes al patró Sant Pau el 25 de gener i a la titular, la Mare de Déu dels Àngels, el 2 d’agost.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.